Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 5. rujna 2022.

PLES PO IVICI GEOPOLITIČKOG NOŽA...„RASPUTIN IZ ENTITETA RS“

 


Svoj turbulentni, ali u suštini - promašeni mandat u Predsjedništvu BiH, Milorad Dodik, je odlučio dodatno „začiniti“ aferom oko uskraćivanja agremana novom ambasadoru velike i moćne Njemačke!

Prvo je dva puta rekao „NE“ i time uskratio agreman, a nakon što je ostao sam u svojim suludim pokušajima da stvari dovede do potpunog apsurda, a BiH dodatno osramoti u svijetu - najavio je i „potezanje vitalnog interesa“ RS! Svoju promašenu politiku želi na taj način podijeliti sa cijelom političkom scenom u RS. Toliko puta već viđeno...i oprobano.

Odavno se Dodik rukovodi taktikom „što gore – to bolje“, ali je ulazak u otvoreni sukob sa Njemačkom (time i EU i Zapadom) vrhunac njegove promašene politike kreiranja kriza i stalnog „dolijevanja ulja na vatru“. 

 

U jednom je sigurno uspio...sada cijela Evropa (konačno) zna ko je zaista glavni kočničar u BiH!

Ukoliko mu je to bio cilj postigao ga je u cijelosti, pa čak i više od očekivanog. Dodik računa da se ovakvim ponašanjem (u vrijeme predizborne kampanje) može dopasti, mahom proruskom biračkom tijelu, te time na djelu pokazati kako ima stav i principe od kojih ne odustaje.

Poruka je ovo i njegovim mentorima u Moskvi, koji su i do sada imali itekako razumijevanja za Dodika i njegovu pogubnu politiku. Dobrim dijelom su ga u tome i ohrabrivali i podržavali. Dodik sada vraća uslugu Moskvi i junači se u predizbornoj kampanji.

Dijelom, jer zaista tako razmišlja, a većim dijelom,jer nema više nikakve druge opcije! Dodik je, naime, odavno „spalio sve mostove“, prema Zapadu (osim nacionalističkih desnih lidera poput Orbana ili Vučića i Milanovića), te sada – sve i da hoće, ne može mijenjati svoju politiku.

Svjestan da je „Dara prevršila meru“, Dodik sada još odlučnije i pogubnije igra na svoju antizapadnu kartu, nadajući se da će ga to održati na vlasti i priskrbiti mu dodatne poene u Moskvi...kod starih „kamarada“ - Putina i Lavrova.

 

Nezahvalna je to politika plesanja po ivici geopolitičkog noža, jer se namjerio na najjače, pa mu preostaje samo da igra igru „Rasputina iz RS“, odnosno da provodi iracionalnu taktiku - pouazdajući se u „više sile“ i podršku koja će doći „iznenada i u povoljnom trenutku“ – poput ljetne kiše u vrijeme suše i riješiti sve njegove probleme.

Kako sam reče...čeka taj trenutak, kada neće oklijevati da proglasi „nezavisnu RS“.

Poput Rasputina i Dodik je željan vlasti i utjecaja pod svaku cijenu. Manipuliše, petlja i igra „dvorske“ igre. Zna dobro da ga samo, jaki saveznici i mreža međunarodne politike i domaće vlasti može spasiti ili barem odgoditi njegov pad.

Zbog toga je spreman ući i u sukob sa Njemačkom. Kockarski je to potez, bez puno rezervnih opcija. Pitanje je samo do kada će vječno strpljivi Zapad imati (još) strpljenja za Dodikove „egzibicije“.

Da parafraziram Karla Marxa: Dodika (Rasputina iz RS) ne treba tumačiti, već treba što prije zaustaviti. Dok (zaista) ne bude kasno! 

 


 

 

        

Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...