Pretraži ovaj blog

srijeda, 2. studenoga 2022.

SLUČAJ ĆAVAR: IZAĐI VIŠE „IZ ORMARA“....

 

Da se odmah nešto razumijemo; Boška Ćavar može, ali i mora raspolagati sa svojim mandatom u Gradskom vijeću Grada Mostara kako je volja i tačka! Kako najbolje zna i umije.

Prvi sam u redu da joj to pravo odlučno odbranim.

Nešto se od nje kao vijećnice može načelno „očekivati“, ali joj se ništa ne može savjetovati, a pogotovo ne – zabraniti. Sve dok dotična vijećnica obavlja svoj posao u okvirima zakona i Ustava. Moliću lijepo!

Može biti i ZA i PROTIV bilo kojeg pitanja ili dileme. Može biti i „SUZDRŽANA“, naravno, a može i napustiti političku opciju sa čije je liste komotno ušla u Gradsko vijeće. Sve su to stvari, koje gospođa Ćavar tehnički MOŽE i to na osnovu vlastite političke prosudbe o pitanjima o kojima se debatuje ili glasa.


Ono što pak NE MOŽE je da se vječno skriva iza nekakvih načelnih opredjeljenja i mantre kako ona nije ni za SDA, a ni za HDZ. Građani koji su je poslali u Gradsko vijeće siguno nisu očekivali da vijećnica Ćavar bude suzdržana u odnosu na neka jako važnih pitanja.

Htjeli su jasan – tipično lijevi glas u Gradskom vijeću izrastao na građanskom aktivizmu, a dobili su „odlučno MOŽDA“!? Politiku „ni luka ni vode“, o kojoj se može lijepo teoretizirati, ali ZNA SE, kome to na kraju krajeva - ide u prilog. Boškin osnovni problem je u teškom raskoraku između riječi i konkretnih djela odnosno glasanja.

Naime, šta bi jedna poslanica „Naše stranke“, uopšte mogla imati protiv toga da se iz JAVNIH ustanova u Mostaru uklone nacionalna i vjerska obilježja?

Zar to forsiranje građanskog principa nije modus operandi Naše stranke?

Sudeći kako se stranka ponaša u...recimo - Sarajevu sigurno jeste, ali vijećnica Ćavar o tome u Mostaru - ima savim drugačije mišljenje. Samo svoje, na koga ima, da opet ponovim – puno pravo, ali se mora suočiti i sa svim posljedicama, koje iz toga proizilaze.

Legitimno je misliti i „izvan kutije“ (out of box), pa čak i vlastite stranke, ali se to legitmizirati i nekako formalizirati, a ne sa strankom i bazom „razgovarati preko medija“ i društvenih mreža (Sretno im bilo!)

Ukoliko vijećnica Ćavar zaista ima ovakva – dramatično suprotna razmišljanja od ubjedljive većine svoje stranke i glasačke baze, koja ju je izabrala – onda bi trebala potražiti vlastiti novi put. Ima i drugih stranka i opcija osim Naše stranke. Barem sada to nije problem.

Priključiti se, eventualno, nekoj političkoj opciji, koja joj više odgovara ili pak nastaviti mandat kao nezavisna vijećnica. To bi bilo puno poštenije i prema stranci i biračima koji su je izabrali. Izaći iz ormara...

Onda se javnost barem ne bi čudila nad političkim potezima dotične, niti bi stranka imala potrebu da se od njenih stavova i poteza „ograđuje“.

Puno bi toga, onda - bilo jasnije i poštenije.

Doduše i sada su neke stvari „kristalno jasne“, ali bi barem prestala ova mimikrija. Svojevrsni teatar apsurda pod krovom Gradske kuće. Političko presvlačenje po potrebi i stalno izigravanje nekakve „žrtve“, ali nikako na nekoj gender osnovi.

Žene u politici? Dižem obje ruke visoko u zrak! Ali, samo one sa STAVOM...inače...OĐE MORA DOĆ' CENZURA!




 

   

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...