Pretraži ovaj blog

utorak, 13. prosinca 2022.

"DEBLOKADA" DA NE BUDE BLOKADE, PARDON ULTIMATUMA!

 


Ako nema deblokade mi nećemo ići u vlast. Što da tamo sjedimo, ako predstavljamo ikebane, rekao je Milorad Dodik nakon što je završen sastanak u Banja Luci o uspostavi vlasti na nivou Bosne i Hercegovine između predstavnika stranaka "Osmorke" i SNSD-a.

Riječ (de)bolokada je u Dodikovom slučaju samo sinonim za jednu drugu riječ, koja najbolje opisuje njegovo političko djelavanje, a to je - ultimatum!

Na potrebu "deblokade" se, eto tako, poziva političar, koji je upravo "patentirao" blokadu kao oblik (ne)legitimne političke taktike!? Ako je neko bilo šta blokirao u BiH i pri tome se još ponašao po principu; ili ovako ili nikako, onda je to bio upravo Dodik na nivou BiH, ali i jaran mu Čović u FBiH. Na kraju su, čini se, obojica obilato nagrađeni!?  


Dodik tako prijeti novom blokadom države i sistema, ako ne bude neke druge – predhodne deblokade. Onoga što njega zanima! Da ne bi on blokirao ili pak samo malo sporije dozirao krizu, Dodik traži i - kako se čini - dobija da oni drugi lagano i „na rate“ popuste i ispune mu želje. Bez obzira što se te dvije blokade ne mogu izjednačavati ili stavljati u isti koš.

Dodikova insistiranja na razvlašćivanju i derogiranju države i suprostavljenje tome kroz legalne i legitimne institcije sistema. Ono što Dodik naziva „blokadom“ je sasvim logično insistiranje na poštivanju zakona i Ustava za razliku od njegovih blokada-ultimatuma začinjenih prigodnim prijetnjama državno-pravnom integeritetu države.

Sa druge strane stola nasuprot Dodika, među Osmorkom samo svečana šutnja, dok stoje oko Dodika i važno drže skopljenje ruke u visini pojasa.

Znači li to da je Osmorka lagano pristala postupiti po željama lidera SNSD-a? Sudeći po općenitim izjavama o potrebi ekonomskog napretka BiH – izgleda da su novi Dodikovi partneri, ako ništa, onda na najboljem putu da mu „izađu ususret“.

Da vlastitom deblokadom principa, Dodiku poklone ono što ga najviše zanima. Kapitalne projekte, kojima se BiH dodatno usisava u ekonomsko-privredni sistem Srbije. Ponajviše radi interesa Srbije, ne nužno i BiH. Čak ni RS-a.

Postupi li Osmorka na taj način, biće to samo nastavak jedne te iste taktike sa kojom se ušlo u kolo sa Čovićem. Prvo onako malo „izdaleka“, pa onda nešto konretnije sa uopštenim programskim papirom i na kraju, kada se javnost malo navikne: ruka – ruci.

Kako sada stvari stoje, izgleda je vlast već praktički dogovorena i da nova interesna koalicija nema nikakvih prepreka. Pitanje je samo čime će to novo „jedinstvo stavova i mišljenja“ Osmorka na kraju platiti dobre usluge. HNS već lupka po ramenu i traži izmjene način izbora članova Predshendištva BiH. SNSD zanimaju srbijanski kapitalni projekti...

Kod Dodika i Čovića sasvim sigurno nema „besplatnog ručaka“, a Osmorka, izgleda ima itekakav apetit. Za vlast!






Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...