Pretraži ovaj blog

utorak, 6. prosinca 2022.

DRMA, DRMA PLOVAK! DA LI JE OTVORENA SEZONA „LOVA NA KRUPNE RIBE“?

 


Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, se u State Departmentu sastao se sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom podsekretara State Departmenta i Specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan.

Nekako u isto vrijeme ili tek neznatno kasnije u Istočnom Sarajevu je pala prva “krupna riba”. Operativci SIPA-e su, naime, ojačani snagama entitetskog MUP-a uhapsili državnog ministra Miloša Lučića!

Tvrdi se da su prikupljeni dokazi da je ministar vršio “grube zlouporabe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti, koje su obuhvaćene istragom”.

Možda je sve tek puka slučajnost, ali svakako nije nikakva slučajnost to što su SAD već u više navrata vrlo odlučno najavile da će se u BiH baviti visokom korupcijom, koja je – smatraju – najveći problem u državi.

Znači li to onda da je počeo “lov na krupne ribe”?

Hapšenje jednog od ministra je, prije svega, jedna vrlo jasna poruka, koja je odaslana stvarnim centrima moći i onima, koji donose odluke. Treba, naime, biti krajnje naivan, pa povjerovati da je u rukama bilo koga od ministara nekakva - stvarna moć.

Oni su, ponajprije, samo puka transmisija utjecaja stvarno moćnih struktura i pojedinaca. Bogato nagrađeni „ugrađivanjem“ u strukture sa gomilama privilegija, ali uz uslov apsolutne lojalnosti, koja ne smije biti dovedena u pitanje. Ništa tu ne može proći „ispod radara“, ukoliko šef ili ekipa to ne odobri ili pažljivo isplanira.

Zato je i svako hapšenje ministra na bilo kojem mod nivoa vlasti ozbiljan problem za vladajuće garniture. Signal da su se promijenila „pravila igre“ i da će sada sve biti pod povećalom. Pod uslovom, naravno, da se cijela ova nova strategija obračuna sa korupcijom nastavi.

Za sada nema nikakvih naznaka da bi se moglo tek stako stati.

Zapravo je sve ovo tek početak „lova na krupne ribe“. Otvaranje sezone lova, koja bi mogla potrajati. Ne nužno samo kao obračun sa korupcijom, nego i kao pragmatično sredstvo svakovrsnog pritiska. Dovoljno će biti samo da pukne samo jedna od „karika“ ili da neko od ekipe „propjeva“, pa da se zatalasa ozbiljna priča o moći, politici, novcu i utjecaju.

Gabriel Escobar je prilikom susreta sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, Milankom Kajganićem, iskazao i „punu podršku SAD Tužilaštvu BiH i procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini u narednom periodu“.

To znači da se od nove taktike neće odustati i da će ona biti sprovedena bez obzira na sve moguće opstrukcije. SAD su pokazale odlučnost – novi Glavni tužilac volju.

Za početak itekako dovoljno da se mnogi na pozicijama moći i utjecaja u BiH, ako ništa drugo onda - ozbiljno zabrinu.

 


    

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...