Pretraži ovaj blog

petak, 16. prosinca 2022.

SLUČAJ NIKŠIĆ: SVE ĆU DA TI DAM SAMO DA ZAIGRAM!

 


U svakoj pulsirajućoj demokratiji u kojoj se znaju pravila igre, lider SDP BiH Nermin Nikšić bi poodavno brojao svoje prve dane „političke penzije“!

Razlog? Vlastita biračka baza mu je poslala politički išaret oličen u svega par hiljada glasova na izborima u vlastitoj izbornoj jedinici!? Nedovoljno čak i za šlepanje u parlament uz pomoć famoznih kompenzacijskih mandata. Smišljenih samo da se nekako proguraju male stranke i slabiji kandidati u ovdašnje brojene parlamente.

Odgovoran političar, koji zna prepoznati poslane poruke bi svakako - kako u interesu svoje stranke i političkog sistema - tako i samog sebe već „priveo lađu kraju“. Povukao se i oslobodio mjesto za neke nove i mlađe kadrove. Tako, naime, glase nepisana pravila demokratije, do koji drže svi ozbiljni i odgovorni političari.

Al' ne i Nikšić!

 

On, ne samo da se nije sam „pomeo“, jer je baza na izborima rekla svoje (poslala išaret), već se zahvaljujući nevjerovatnom spletu okolnosti (djelimični raspad pogubljene SDA) prometnuo u jednog od glavnih aktera u formiranju nove vlasti!? Sa oko četiri hiljade glasova u kutiji!?

Ne broji tako Nikšić prve dane svoje političke penzije, pa ni vlastite glasove, već i dalje ozbiljno igra na kartu moralne i političke vertikale. Autoriteta i favorita iz sjene. Kritikuje koga misli da treba...kuje planove...optužuje i najavljuje „selemate“.

Ulazi u nove političke „dealove“ sa onima koje je koliko juče žestoko kritikovao.

Prometnuo se u jednog od zaštitnih političkih lica „Osmorke“. Zajedno sa novim ahbabom - Konakovićem. Uloge su ovako podjeljene...Konaković prvo nešto javno zakuha, kako samo on zna - digne se prašina par dana, pa onda to isto samo drugačije poredano - Nikšić ponovi i što je još važnije legitimizira i provede. Prvo sa Čovićem. Onda i sa Dodikom.

Najava - javna prezentacija – objašnjenje - realizacija.


Cilj, naravno, opravdava sredstva. Čak i kada se u žaru borbe za vlast pobrkaju vladajući i opozicija, te nesretni Nermin za istim stolom oplete bivšu vlast u kojoj su sjedili ili bolje reći – kreirali je - njegovi novi partneri. Ali sve ide u rok službe, pa i ova mala „zbunjoza“ za društvene mreže i internet memove.

Njega ništa ne može skrenuti samoproklamovanog kursa. Postojan je „kano klisurina“. Čak ni kada zdrava logika i osjećaj za mjeru kažu drugačije. Namjerio se da do kraja iskoristi svoj politički kapital. Naravno, ne onaj koji je osvojio na izborima, već kapital vlastite stranke, koja je morala progutati više „dlakavih žaba“ samo da bi „Neka“ opet bio „neko i nešto“.

Da bi držao važne press konferencije i potpisivao međustranačke dogovore. Bio izgovor i dovoljan razlog za neugodne poslove koje treba završiti, jer je „tako rečeno i dogovoreno“.

Jer se unaprijed, bez puno pitanja, „dala ruka“, a podrška je stigla i od stranaca, koji nisu nimalo gadljivi na dalja jačanja monoetničkih političkih opcija u Banja Luci i Mostaru, ali ih to isto iz nekog razloga strašno nervira u Sarajevu.

U tom do kraja nategnutom političkom „show programu“, lider SDP-a je jedan od glavnih zabavljača.

Kolo se vrti...principi se bacaju pod noge, vlast se dijeli...

SVE ĆU DA TI DAM SAMO DA ZAIGRAM!    


Kuću da ti dam

Dušu da ti dam

Konja da prodam

Sve ću da ti dam, samo da zaigram!       








Nema komentara:

Objavi komentar

"DEJTONIZACIJA" EU..ILI KAKO ISPUNITI (SVE) ŽELJE DODIKA I ČOVIĆA?

  Evropska unija i BiH...ili bolje reći... samo jedan dio naše zemlje i njene političke scene... konačno govore „istim jezikom“... jezikom M...