Pretraži ovaj blog

četvrtak, 26. siječnja 2023.

DAČIĆ: VUČIĆEV "ČOVJEK OD PLASTELINA"

 


Jedan od najdugovječnijih srbijanskih političara i „preletač“ bez presedana – Miloševićev „mali od kužine“ – Ivica Dačić - ponovo najavljuje nekakav veliki srbijanski „preokret“.

Ovoga puta u odnosu prema Rusiji i mogućem uvođenju sankcija toj zemlji, zbog agresije na Ukrajinu.

Kao i mnogo puta do sada, Daćić je Vučićeva „Katica za sve“. Servilni igrač i pijun u rukama puno većeg igrača, kome baš treba za ono što radi. Spreman da bude „gromobran“, ali i „udarna pesnica“ u zavisnosti od gazdine „strategije“.

Kao što je nekada gorljivo branio Slobodana Miloševića, pa nakon njegovog pada se uvlačio novim vladajućima, tako i Vučiću već duže vrijeme glumi ađutanta i „političkog batlera“. A dobije i neku važnu državnu funkciju.

 

Zato je i opstao sve ove godine na srbijanskoj političkoj sceni. Kombinacijom projektovane „važnosti“, ali i spremnosti da živi u sjeni velikih. U simbiozi. Da bude uz njih i da radi šta mu se kaže. I da poruči šta mu je poručeno.

Da, recimo, hladno izjavi da Hrvati „nisu spremni ni za dron, a kamoli za Dom“, pa da onda - ode u Zagreb i glumi nekakvog pomiritelja ili političkog pragmatika. Drži važne govore.

Dačič nije gadljiv tip. Ni na funkcije ni na bilo kakve politike.

Formalno je nekakav „socijalista“, ali je u praksi amorfna politička masa. Političar od plastelina, sa više ličnosti ispod istog skalpa.

Sve za vlast i funkciju.

I toj i takvoj Srbiji baš mu dobro ide taj „zanat“, jer različiti srbijanski vladari novije generacije, trebaju baš takve likove. Odane do bola...dok se može ili dok to prilike dopuštaju. Sa tako dugim stažom, Dačić je jedan od najboljih parametara za ocjenu i odgovor na pitanje: Kuda se to kreće politička scena u Srbiji? On to prvi „nanjuši“...

On je „obrnuta projekcija“ drugog najdražeg srbijanskog političkog sluge – Aleksandra Vulina. Jedan malo lijevo – drugi malo desno. I Vučić u sredini sa svojom ekipom.  

Vučić domisli, pa u zavisnosti od trenutka na teren ubaci Dačića ili Vulina. Svoje „đokere“ s klupe. Pouzdane igrače zadatka.

Kad uhvate teško puštaju...sve dok Gazda ne poruči...“prekini i isprazni“!  

Mirni!!    








Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...