Pretraži ovaj blog

utorak, 24. siječnja 2023.

TVORAC „ČINJENICA“ I MAJSTOR VELIKE ILUZIJE...

 


Aleksandar Vučić je majstor „velike iluzije“. Zna jako dobro kako „zakuhati“ i stvari dovesti do same granice pucanja, pa onda opet sve realtivizirati i zabovariti. Barata „činjenicama“, s kojma balansira kako mu odgovara. Uglavnom vješto. Igra politička mečka....

Doduše, ne može on to posve sam. Okružio se dobro uhodanim sistemom, koji je kombinacija obožavanja vođe i straha od njega! Kao što su to radili i voljeli svi „nasmijani diktatori“ prije njega.

Sada se to zove „hibrdini režim“. Zna se tu dobro kod „koga su ključevi“, mada se mnogi prave da kao „ne znaju“. Ključevi se zaključa i otključa sve što treba i kada treba. Lansira nova „najveća kriza“ ili najavi neko „istorijsko obraćanje“, pa se onda sve ugasi kao zvijezda repatica.

Kratki bljesak i gotovo. Precizan „medijski metak“...


Važan dio sve te priče za plašanje i bodrenje je i sistem naštimanih medija. Zanatski kreiran za „prosječnog konzumenta“ u Srbiji, ali i regiji. Kombinacija je to jeftine turbo-folk zabave, porno estetike, raznih teorija zavjere i najcrnje medijske manipulacije.

Savršena medijska oluja i „pranje mozga“ svakog bogovetnog dana u tačno definiranim terminima. I ne samo u dnevnicima i vijestima.

Valja, naime, održati tu radnu temparaturu sistema, koji stalno mora biti u pogonu da bi proizvodio očekivane rezultate. Plašio i hrabrio. Uvlačio se publici i zaprijetio joj preko ekrana.

Sve zavisi od Vuletove „čehre“ (izgleda lica op.aut.)

Prava činjenica je samo ono što Vule kaže. Ko drugačije kaže – kleveće i laže! Sve ostalo je nevažno i nepostojeće. Tak kada od šefa stigne potvrda ili pak samo naznaka nove strategije, cijeli sistem se okreće u tom pravcu. Odmah se svi prilagode i krenu sa istim ili sličnim tezama.

Vučić tako zakuha i onda se kako bi kazali Mostarci „napravi mahnit“.  

U nekom prigodnom gostovanju na TV-u kasnije kaže kako je on samo mali čovek, koji razmišlja o ostavci. Drugima ostavlja da biju njegove bitke. Protivnicima zadaje nove zadatke. Strancima dilemu: Šta je je zapravo htio reći?   

I dok tako svi razbijaju glavu i smišljaju kako se mu se (opet) uvući i dodvoriti ili ga pak „uz tresku i larmu“ - oboriti,  Vule samo pije svoj espresso...jer ga sve to u suštini „no intereso“...

Sve, osim neograničene vlasti – naravno!   





Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...