Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. siječnja 2023.

"VISOKI" NISKIH POBUDA!

 


Čim je izašao iz okvira svoje ekskluzivne i vrlo komotne uloge u BiH ili bolje reći iz samo jednog entiteta (zvaničnici entiteta RS ga, naime, ne priznaju!?), Visoki predstavnik - Christian Schmidt je pokazao sve slabosti svojih iznenadnih i čudnih odluka da - baš u izbornoj noći, nametne izmjene Izbornog zakona u Ustava!

Za razliku od javne i političke scene u BiH, gdje ovakve čudne odluke naprasno prolaze „snagom nametnutog autoriteta“ ili linije nezamjeranja i bez ozbiljnih objašnjavanja i propitkivanja (čak i od strane onih, kojima su usta puna demokratije) - u Evropskom parlamentu je to - poprilično drugačije.


Schmidt se tako odjednom našao „pod paljbom“ jednog dijela euro poslanika, jer bi se ono što on uradio teško moglo braniti i pred parlamentima nekih osrednje razvijenih demokratija u svijetu, a ne pred Parlamentom EU.

Praksa da se tokom izborne noći i u vrijeme brojanja glasova mijenaju pravila prema kojima će se kasnije provesti rezultati izbora!?? nije zabilježena u istoriji novije demokratske evropske političke prakse. Ali, eto Schmidt je u BiH uradio baš nešto takvo i to da bi, kako je pojasnio, „otkočio procese“...šta se tu može...sve za „relaksaciju“.

I to što u BiH prolazi tek kao lakonska odluka o kojoj se „ne raspravlja“ u Evropskom parlamentu - siguran sam - zvuči kao naobičnija „politička blasfemija“. Samo, ako se gledao realno i logično.

Posebno, jer su Schmidtove odluke išle direktno na ruku samo jednoj strani (politici) i to nakon što je ta politička opcija cijeli jedan puni mandat!?! blokirala uspostavu vlasti na rezultatima ranijeg izbornog procesa. Za nešto tako, ne samo da nije na bilo koji način barem prozvana ili kažnjena, već je na kraju, zahvljajujući odlukama Visokog predstavnika(Zakon i Ustav), čak i obalito nagrađena!?

Upravo zato je EU parlamentarka Tineke Strike, koja je i inicirala da Schmidt pred parlamentarcima (iza zatvorenih vrata!?) obrazloži izmjene Izbornog zakona izjavila da je "razmjena mišljenja sa Christianom Schmidtom bila razočaravajuća“.

Dodala je i da je Schmidt "samo davao tehničke odgovore", te da "nije dao konkretne odgovore na probleme, koje je stvorio na dan izbora".

Da je dosta toga nakon svega još ostalo itekako nejasno govori i izjava Tinake, kako „on (Visoki predstavnika op.aut.) mora objasniti građanima BiH, zašto je to uradio”.

Istina, u demokratijama se to tako radi – narodu se mora pojasniti, ali Schmidt ne pokazuje niti najmanju želju da se ozbiljne pozabavi objašnjenjima svojih odluka. Ili još bolje – motivima, kojima se vodio kada ih je donosio. Odnosno nametao.

Apsurdno, ali istinito – više su o motivima donošenja odluka Visokog predstavnika govorili čelnici susjedne nam države (Plenković i Milanović), nego sam Schmidt ili OHR!?

Plenković je to sebi upisao kao važan diplomatski uspjeh, pa tako prozilazi da je Schmidt bio tek „protočni bojler“ za rješenja usaglašena sa Zagrebom. I naravno „amenovana“ (zbog ko zna kojih razloga) od strane „važnih diplomatskih adresa“.

U svakom slučaju, napravljen je jedan poprilično nezgodan i opasan presedan, koji suštinski nema nikakve veze sa demokratskim principima i načelima na koje se poziva. U isto vrijeme dok se od vlasti u BiH očekuje da demokratske principe poštuje prilikom svojih nastojanja za priključenje EU.

I sve to samo u samo jednom entitetu...jer u ovom drugom - tog i takvog Visokog predstavnika „ne priznaju“. On im kao – tu i tamo stidljivo „priprijeti“, a oni ga odmah brže-bolje „sikterišu“!

O tempora, o mores...ili još bolje...(t)ko je ovdje (zaista) lud?

Igraj kako „Visoki“ svira.... Eins, zwei, drei, vier…

 

 



Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...