Pretraži ovaj blog

četvrtak, 9. veljače 2023.

HIBRIDNI RAT U BIH: RUSIJA ZADAJE RITAM - ZAPAD "CUPKA" U MJESTU!

 


U javni prostor BiH su istog dana plasirana dva pisma iz važnih „diplomatskih krugova“. Zanimljiva po svom čudnom sadržaju, ali i formi dopisivanja sa političkom javnošću BiH i regije.

Pisma-saopštenja su odaslana sa jako važnih diplomatskih adresa i to im je, čini se, jedina zajednička poveznica. Sve ostalo je, gotovo - pa dijametralno suprotno. Na neki način i totalno zbunjujuće.

Naime, prvo se oglasio pomalo tajenstveni PIC (dakle zemlje geopolitičkog Zapada), a onda je „sitno pismo“ javnosti stiglo i iz Ambasade Ruske Federacije u BiH! Teme oba pisma se, naravno, tiču odnosa u BiH, ali i širem prostoru.


Prvi je na potezu bio PIC (Peace implementation council) – svojevrsno nadzorno tijelo OHR-a, koje se u oglasio povodom, tvrdi se, „upućenih prijetnji Visokom predtavniku Christianu Schmidtu“. Pismo je toliko uopšteneo i bez stvarne težine i činjenica da se iz njegovog sadržaja nije moglo saznati gotovo ništa, osim da su Visokom predstavniku upućene „prijetnje nasiljem“!?

Izostanak jasnog definiranja prirode prijetnje, kao izvora odakle je ista odslana samo je dovelo do zabune u javnosti i nagađanja ko bi to i kako mogao prijetiti Schmidtu? Tek kasnije je pojašanjeno i to iz „nezvaničnih izvora“, da prijetnja čak nije ni izrečena u BiH!?, već u Belgiji. „Putem e-maila“, te od strane osobe koja je i ranije „prijetila“, te – novodno ima „psihičke probleme“.      

Nije da se PIC ovim povodom nije trebao reagovati. Trebao je, ali je nešto drugo puno važnije i značajnije!

Kako to da PIC ekspresno reaguje na prijetnje "e-mailom" Visokom preddtavniku i to bez jasnih činjenica i parametara, dok u isto vrijeme, kao „kiša oko Kragujevca“ značajno zaobilazi puno važnija pitanja, od kojih su neka i sasvim otvorene i konretne prijetnje miru u BiH?

O čemu se tu radi? E, sad' na red dolazi to drugo diplomatsko pismo sa adrese Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Razlika u pristupu dva pošljioca je primjetna već, onako na prvu – u samom stilu napisanoga. I dok se zapadne diplomate držem svog strogog meta jezika i općih mjesta bez navođenja detalja odajući utisak „kuhanja političke kamilice“, dotle „depaša“ iz Moskve (preko Sarajeva) naprosto „puca“ od konkretnog govora, pa i jasnih prijetnji bez obzira što su one izrečene u formi „kondicionala“.

Stječe se utisak kako se Moskva (preko leđa BiH!) dopisuje sa Zapadom i prijeti nekakvom zaštitom vlastitih interesa, koji kao, eto sada nisu ugroženi, ali ako budu – onda će – poručuje se iz Moskve biti...druga priča.

Ukupni ton pisma iz Ruske ambasade se trudi biti diplomatski, a zapravo se radi o krajnje neobičnom otvorenom pismu za diplomatske standarde. Posebno, jer nije odaslano na adrese onih koje to zanima, već je direktno pušteno u javnost!

Šta hoću reći?

Nije nikakav tajna kako se u Evropi već skoro godinu dana vodi pravi hibridni rat u kome je i region Balkana, a posebno BiH, jedna od važnijih linija fronta.

Moskva jasno i glasno definira i komunicira svoje poruke i upućuje otvorene prijetnje faktičkom destabilizacijom regiona preko svojih proxy igrača, dok Zapad cijelo vrijeme sve nastoji minimizirati, komunicijarući sa javnostima u regiji nekakvim uopćenim saopštenjima ili izjavama!? Šta više, kao da se Zapad na Balkanu želi „goditi“ sa ruskim igračima, a Moskva svjesna toga svaki put još malo podigne ljestvicu očekivanja i prijetnji.

Tako to, naime, ide u proxy ratu...uvijek se prvo proba...pusti neki probni balon, pa se u zavisnosti od reakcije kreira nova politika ili strategija. Strategija Moskve je na Balkanu jasna. Ona prijeti „destabilizacijom“ za koju itekako ima osnova i kapaciteta, dok Zapad izgleda još uvijek nema jasan odgovor na takve ambicije.

Ili ga, možda, i ne želi imati!

Sve dok se na jasne poruke i prijetnje mogućim nasiljem, pa barem i u „kondicionalu“, reaguje diplmatskim kamilicama, a oni koji najviše prave problema se praktički nagrađuje za nepostojeću kooperativnost na Balkanu će biti ovako kako je sada! Rovito, nepoznato i potencijalno....vrlo, vrlo opasno!

Suludi ples diplomatije i hibridnog rata se okreće...poput ringišpila, koji zlokobno škripi i prijeti pucanjem sajli...dok muzika vrti istu „optimističku melodiju“!

Rusija zadaje ritam...Zapad „cupka u mjestu“...




 

It's like we speak a different language

These double sided conversations set me up

Keep dodgin' bullets in the bedroom

But neither one will ever say we've had enough...

 

 

       

   


Nema komentara:

Objavi komentar

SUSJEDI I KOMŠIJE: DESNO... DESNO... DESNIJE!

  Ionako nepovoljno regionalno (geo)političko okruženje BiH postaje dodatno usložnjeno najnovijim skretanjima prema još desnijim političkim ...