Pretraži ovaj blog

četvrtak, 2. ožujka 2023.

PLENKOVIĆ: JAHANJE „BIKA“ I VESELA PLAVA KAUBOJKA!

 

Hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, čini se, polako ponestaje kadrova, koje bi kao “svježu krv” mogao ubaciti u političku arenu susjedne države. Dijelom zbog ograničenog “bazena” samog HDZ-a – stranke, kojom on suvereno upravlja, a dijelom i zbog ogromnog broja afera u koje su upletene dojučerašanje “HDZ perjanice”.

HDZ je, istina, i dalje neprikosnovena kao politička stranka, ali to je samo lako mogući privid. Prava je istina da stranka nikada nije imala jaču opoziciju na svom dijelu političkog spektra (od centra na desno), ali ni unutar vlastitih redova. Takve su pukotine naravno u zajedničkom interesu svih struja javno ne pokazauju u punom svjetlu, ali itekako postoje!

Osnovano se sumnja i kako su gotovo sve dosadašanje afere namjerno “iscurile” upravo iz redova samog HDZ-a u kome pred nastupajuću super-izbornu godinu traju nimalo naivna prepucavanja i politička „koškanja“.

Izborno tijelo je i dalje dosta stabilno u anketama, ali to zna biti vrlo nepouzdana informacija, jer se stvari na ovako uzburkanoj političkoj sceni mogu promijeniti u svega nekoliko dana! Plenković - premijer RH sa najdužim mandatom je vješt političar i retoričar, ali su mnoge stvari jednostavno same ispale ispod pokrivača, zbog količine nagomilanog „prljavog veša“, ali nemogućnosti da se baš sve na vrijeme uredno „opere“ ili prevenira.

Javna je tajna da Plenković i prava baza HDZ-a počesto ne misle isto, ali se radi o nekoj vrsti obostrane koristi (simbioze), pa niko još uvijek ne iskače javno iz programranih koridora. Što ne znači da se to neće dogoditi.

Sve, vrlo opasne, afere su praktički tek otvorene i njihova eskalacija bi se mogla dogoditi u najgore vrijeme za Plenkovića i njegov krug ljudi! Ponestalo je i kredibilnih osoba za ministre i druge važne funkcije, jer je malo onih koji bi sada pred kraj mandata pristali na „vađenje vrelog kestenja iz vatre“ i u momentima kada se ono najgore, možda tek očekuje!

Plenković se zbog toga okreće tzv. pouzdanim kandidatima, koji nemaju previše izbora ili nemaju šta puno za izgubiti. Koji ga ne mogu ugroziti, a od kojih bi mogao imati nekakve koristi.  

Jedna od takvih je naravno i bivša predsjednica RH - Kolinda Grabar-Kitarović, koja bez obzira na njenu lapidarnost u obavljanju funkcije i sklonostima prema čudnim aferama i afericama i dalje ima stanovitog političkog i javnog kapitala da se upusti u trku za novi mandat na Pantovčaku.

A predsjednička trka je Plenkoviću itekako bitna, zbog njegovih blago rečeno katastrofalnih odnosa sa aktuelnim predsjednikom RH - Zoranom Milanovićem, koji opet nije samo nominalni šef države, već i mnaje-više skriveni lider šarolike opozicije. Od ekstremne desnice, čije je glasnogovornik - do SDP-a, kome je šef iz (debele) sjene.

Plenkoviću je zbog toga detronizacija Zorana Milanovića jedan od važnijih zadataka na nastupajućim izborima, dok je Grabar-Kitarović vjerovatno „željna političke osvete“, zbog ranijeg poraza, kome je odlučujućim dijelom doprinijela upravo politička desnica izašavši sa čak dva jaka kandidata. (već pomalo zaboravljeni Miroslav Škoro)

Osim toga, dotična gospođa je praktički ispucala sve moguće adute u pokušajima da se dokopa neke važnije funkcije, pa bi ponovne predsjedničke apsiracije mogle biti ta njena „politička slamka spasa“. Na ruku joj ide i činjenica da je Milanović, dobrim dijelom, prevario vlastite birače, jer se od navodno „normalnog“ predsjednika prometnuo u hrvatsku verziju Viktora Orbana i Milorada Dodika u istoj osobi!?

Trenutno je sve u fazi sondaže i ispitivanja terena.

Plenković i Grabar-Kitarović se lagano uvode u javni prostor u sličnom ili istom kontekstu samo da bi se opipalo „političko bilo javnosti“ i testiralo kako potencijalni birači reagiraju na takvo (novo) savezništvo, jer ne treba smetnuti sa uma da je i Grabar-Kitarović jedan dobar dio svog mandata bila kontra Plenkvića i tvrdila da će imati onoliko ovlasti „koliko ih sama uzme“.

Tajnovita negiranja da u tome „ima nešto“ samo dalje podgrijavaju interes medija. To onda dovodi do novih nagađanja, a što i jeste glavni cilj ovog političkog teatra.   

Kako „ruka ruku mije“, tako će se i ova priča vjerovatno gledati u nastavcima. Sve dok obje strene ne zaključe da je došlo vrijeme da se „neke stvari kažu“. Označe „političke zaruke“ ili pak prekinu sva nagađanja.

Za premijera RH, Grabar Kitarović je logičan izbor i sigurna karta. Neko s kime opet može uploviti u mirnije političke vode bez stalnog zvocanja i puhanja za vrat. Međutim, preduslov za to će biti Plenkovićev uspjeh da HDZ-om da ostane na vlasti. Da zadrži "volan"...

Tek tada će ova mala afera imati smisla. A do izbora valja Plenkoviću „izhendlati“ sve ove afere uz nadu da iz ormara neće ispasti, još koji „HDZ kostur“.

Jahanje HDZ-a je poput sedlanja bika na nekom rodeu sajmu. Dok si u sedlu svi ti se dive, a kada te bik zbaci...slijedi neugodno ateriranje u prašinu...(šifra: pitaj Sanadera i Karamarka)

Da se to ne bi dogodilo kauboj Plenki je smislio ovaj plan...

...ima jedna kaubojka...plava i vesela...da malo zabavi publiku!  





Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...