Pretraži ovaj blog

srijeda, 13. rujna 2023.

DODIK I SCHMIDT: DOBRO PLANIRANA PAT POZICIJA

 


Izgleda kao borba dva ozbiljna igrača...ali nije! Dodik i Schmidt su, zapravo, poprilično slabe političke figure bez dovoljne autonomije. Naravno, zbog poprilično različitih razloga.

S jedne strane je bahati i od preduge apsolutne vlasti opijeni političar, dok je sa druge strane, u najboljem slučaju, osrednji njemački diplomata, čiji kapaciteti u cijelosti zavise od neodlučnog i zbunjenog Zapada, koji opet - kalkulira. Mjeri i vaga.

Rezultanta ove dvije slabe političke ličnosti sa ozbiljnim sekundantima i došaptačima (Rusija i Zapad) je vrlo ozbiljna kriza u BiH.

Svojevrsna pat pozicija. Niti Dodik (samo trenutno!) ima dovoljno mogućnosti da realizuje ono što je više puta najavljivao, niti pak Schmidt ima dovoljno prave snage da ga u maniru nekadašnjih jakih Visokih predstavnika – jednostavno eliminiše sa političke scene.

 

Pomete ga...kao što je pomeo Ustav FBiH na jedan dan!?, jer je za to dobio signal.

„Protivnici“ se zato u nedostatku pravih prilika valjaju u blatu vlastitih izjava, saopštenja i najava. Dodik bi prvo kao hapsio Schmidta...onda bi ga eto štitio od naroda, da bi ga na kraju – gađao jajima!? Schmidt s druge strane, prvo se oštro oglasi i najavi da će i pored Dodikovih prijetnji hapšenjem ići u Banja Luku, pa se onda povuče...vrati pištolj u korice.

Ovaj, pa skoro tragikomični sraz dvojice političara naravno ne traba svoditi ne nekakav čisto lično nivo. Njih dvojica su samo puka personifikacija puno moćnijih igrača, koji se još „varakaju“ u nadi da će do svojih ciljeva doći...korak po korak i bez angažovanja „teške artiljerije“.

Dodik predstavlja Putnovu i Vučićevu pesnicu u BiH, dok je Schmidt samo eksponent nedefinirane zapadne politike. Moćan onoliko koliko to procjene najjači faktori. SAD, Velika Britanija i EU. I to baš tim redom...

Pred Dodikom, odnosno Moskvom, zato nije ustuknuo nikakav bivši ministar poljoprivrede Njemačke, već kolokvijalno rečeno cijeli politički Zapad!

Zašto?

Zato jer Washington, London i Bruxelles još kalkuliraju i vjeruju da se Srbija iz ruske sfere utjecaja na Balkanu može izvući manjim ili većim koncesijama i nuđenjem povlaštenog položaja na putu u zapadne integracije. Ovo naravno otvara prostor za političke igrarije Dodika, Moskve i Beograda, koje moraju respektirati političku, finansijsku, ali i vojnu moć Zapada, pa krizu polako – gotovo šahovski doziraju.

Žrtva ove pat pozicije (geo)političkog šaha i odmjeravanja mrkim pogledima je BiH, ali i cijeli Zapadni Balkan!

Svojevrsni politički vakuum u kome se naizgled događa puno toga, ali se u suštini sve odvija brzinom značajno usporene filmske trake. Samo prolazi vrijeme...a baš to vrijeme je faktor na koga najviše računaju u Moskvi i Beogradu.

Moskva i Beograd su Zapad na Balkanu uvukli u beskonačni šah i sada samo vuku poteze bez namjere da okončaju partiju u nadi da će Zapadu „pasti zastavica“. Odnosno da će se doći do rješenja pod pritiskom protoka vremena i na način, koji će im suštinski odgovarati...iako će se samo praviti nezadovoljnima.

Izvući puno više od onoga čemu su se nekada nadali.

Postavili su letvicu opasno visoko nastojeći da dobiju baš ono što im treba...i Zapad je nasjeo na tu „igranku“.

Upravo zato Dodik dozira pritisak od hapšenja do jaja, a Schmidt lamentira i pravi se jak, da bi se onda kukavički povukao. Nije to nikakav haos, već fino usglašena kriza, dok se na ovaj ili onaj način ne dođe do nekog zajedničkog rješenja.

Barem tako vjeruje politički Zapad...ali...da li je (zaista) vrijeme na njihovoj strani!




 

  

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...