Pretraži ovaj blog

petak, 19. siječnja 2024.

OSTAO JE SAMO SNEŠKO: CVEĆE CAFNALO U VUČIĆEVA GRADINA!

 


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dobar dio srbijanske javnosti žive u dvije paralelne stvarnosti.

Jednoj, koja je pažljivo kreirana prema željama i instrukcijama Vučićeve vladajuće klike i nije ništa drugo do projekcija nepostojeće snage i odlučnosti...i one druge u kojoj je sav taj izmaštani svijet okrenut naglavačke, ali zapravo itekako stvaran i realan!

I dok u Vučićevoj verziji stvarnosti, Srbija puca od snage i samopouzdanja, naoružava se, uz kako se tvrdi, nevjerovatni ekonomski rast...u „stvarnoj stvarnosti“ - Beograd već neko vrijeme uredno popušta pod pritiscima.

Malo se migolji, ali na kraju postupi kako se od njega očekuje. Bez puno suštinskog protivljenja. Da javnosti zamaže oči...Vučić u Davosu pravi Sneška“...svodeći važne međunarodne poslove na nivo trivijalnosti. Eto, koliko je njemu stalo...jer ga zabole uvo!


U stvarnoj stvarnosti, daleko izvan dosega režimskih dežurnih „analitičara“ i aplogeta, Srbija pristaje na korištenje kosovskih registarskih tablica na svojoj teritoriji...šuti na potez uvođenja bezviznog režima na Kosovo...objedinjavanje kosovske elektro-privrede, ali i najavljeno skoro izbacivanje srbijanskog dinara iz platnog prometa na sjeveru Kosova u korist eura. I na kraju krajeva - naoružavanje Kosova!

Sve te gorke pilule, koje su morale biti progutane „tašte“ i bez vode nisu teme za mrežu Vučićevih „strogo kontrolisanih medijskih vozova“.

Televizije sa nacionalnom frekvencijom i divlje horde tabloida, koji se utrkuju, kako će objaviti što bizarniju vijest. Ukoliko se šta i eventualno pomene, onda je to opet na tonu izmaštane stvarnosti, koja sluđenim građanima poručuje kako još ništa nije gotovo...kako će Rusi uskoro izbiti na obale Dunava, a vojska će se vratiti na Kosovo.

Da nije te medijsko-logističke podrške, upravljanja sistemom zarobljene države, ali i ranijeg otvorenog blagonaklonog odnosa nekih centara moći na Zapadu - Vučić bi odavno bio „gotov“.

Ovako još lagano „dihuka“ i pokušava sklopiti „dobar posao“.

Rusija ga vuče za rukav i podsjeća na obaveze, dok mu Zapad puše za vrtom...prijeti izloacijom i ukidanjem investicija.

Po ramenu ga kuckaju i njegovi domaći „pajdaši“ – istinski nacionalisti na čijim krilima je do sada letio i kojima bilo kakvo ateriranje u svijet realnosti – ne dolazi u obzir.

U takvoj situaciji Vučiću je sve teže održavati u životu sistem izmaštane stvarnosti. Istina se polako probija iza dobro navučenih velova i zavjesa izmaštane stvarnosti i to je proces koga Vučić teško može zaustaviti.

Stvari su jednostavno otišle predaleko...nije kraj, ali jeste početak kraja!  

CVEĆE CAFNALO NANE...U VUČIĆEVA GRADINA!




   


Nema komentara:

Objavi komentar

U DUBINAMA "GRADA SUNCA": OD RATA NAVIJAČA, DO KULTURNIH RATOVA...

  Zvanično neproglašen, ali itekako stvaran „rat“ odvija se iza scene u Mostaru o čijim posljedicama se  javnost  uredno izvještava na druš...