Pretraži ovaj blog

petak, 12. travnja 2024.

VUČIĆ I DODIK U BEOGRADU: NOĆ, NOĆ...TOTALNI JE MRAK!

 


Mrkla beogradska noć uz pokoje pozadinsko svjetlo, bila je „savršena atmosfera“ za slanje vrlo uznemirujućih poruka Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Kao da je sve to već ranije pažljivo režirano kako bi se dodatno pojačao dramski efekt objave otrovnog političkog sadržaja, koji je najjasnije do sada pokazao šta su prave namjere srbijanskog predsjednika i predsjednika BH entiteta RS – Milorada Dodika.

Nije tu bilo previše novoga što u nekim ranijim prilikama nismo već čuli, ali je bilo skoncentrisano i pažljivo vremenski tempirano kako bi izazvalo najveću moguću buku.

Kao i mnogo puta do sada, uloge su bile pažljivo raspodjeljene: Dodik je naravno bio neugodan i prijeteći direktan sa svojim najavama secesionizma i faktičkim zazivanjima rata, dok je Vučić sve to mirno posmatrao i povremeno „solio“ i docirao o nekakvom „opredelenju za mir“... uprkos vrlo teškim prilikama za sve Srbe.

Na Dodikove neuvijene prijetnje, koje bi - ukoliko budu zaista realizirane - sigurno mogle dovesti do novog rata!? Vučić nije ni trepnuo. Pravio se kako da ih je „prečuo“ ili da nisu izrečene. Svojom šutnjom čak je sve ono što je Dodik govorio i potvrdio... samo što to nije rekao riječima, već djelima i radnjama.

U Rimskom pravu se to zove - „konkludentne radnje“.

Cijela ta predstava u dva čina – prvim i Parizu sa Macronom i drugim u Beogradu sa Dodikom i njegovim „Medvjedevima“ (Cvijanović i Stevandić) je nešto sasvim drugo od onoga što Vučić želi da javnost zna.

On nije tako odlučan i jak kako se želi predstaviti, već se panično nastoji nagoditi sa Zapadom! Prodati svoju i Dodikovu kožu... što skuplje.

Naplatiti moguću nezavisnost Kosova legitimiziranjem ideje „srpskog sveta“, pa ako to „ne može“... onda manjim plijenom – faktičkim ovladavanjem entitetom RS. Prvo putem federalnog prepakovanja, a onda i stvarnim pripojenjem matici... kada za to „dođe vrijeme“.

Baš zbog toga je tačka pritiska Beograda na BiH i statusu entiteta RS, a ne na Kosovu i Prištini!

To je samo magla, jer je svima jasno da Kosovo više neće nikada biti pod vlašću Beograda. Srbijanske nacionalističke elite najviše zanima BiH. Da se razumijemo: rado bi oni uzeli i Kosovo i „svet“ samo da mogu, ali su pragmatični i bolesno realni u svojim opasnim namjerama.

Vučićev Beograd zato samo fingira sukob oko Kosova, nadajući se da će tolika buka oko „južne pokrajine“ pomoći tamo gdje se do vlasti već došlo ratnim zločinima , etničkim čišćenjima i agresijom. I genocidom u Srebrenici... naravno.

I šta radi vlast u Sarajevu za to vrijeme. Sprema neka odgovor na poruke iz Beograda...neku važnu i brzu inicijativu ili demarš!

Ništa od toga!

Košarkaš na važnoj funkciji ministra vanjskih poslova saziva nekakav bošnjački Sabor!?, dok mu kolega poznat po respektabilnoj kolekciji funkcija – Zvizdić, amaterski iznosi (polu)istine o angažmanu NATO trupa u BiH.

„Nateže“ bez nekih realnih osnova i samo čini štetu ideji, koju navodno zastupa i brani.

Press konferencija iz Beograda je poziv na uzbunu i to ne samo za one unutar „međunarodne zajednice“, već i za ovdašanje domaće patriote, koji bi morali konačno skontati da se Vule ne zeza ili folira, već samo taktički igra i čeka „pravi trenutak“.  

Vrijeme opasno curi...v(j)erovali vi to ili ne!







 

 

 

  

 

 

 

   

 


Nema komentara:

Objavi komentar

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...