Pretraži ovaj blog

četvrtak, 4. srpnja 2024.

NIJE BIDEN NAGLO OSTARIO, VEĆ DEMOKRATE NISU IMALE PLAN!

 

„Američke Demokrate u panici“ – doslovce vrište naslovnice globalnih medija. Čak i njima naklonjeni utjecajni mediji pozivaju na mogućnost brze „hokejaške izmjene“ kandidata stranke na idućim predsjedničkim izborima u SAD! Još ima vremena...tješe se Demokrate.

Šta se to dogodilo?

 Pa, nije valjda aktuleni predsjednik i veteran američke politike Joe Biden – naglo ostario... za samo 90 minuta, koliko je trajala prva i za njega katastrofalna debata sa Donaldom Trumpom?

Naravno da nije, ali su Demokrate sve do tog vrlo okrutnog trenutka suočavanja sa gorkom istinom iz nekog čudnog razloga voljele vjerovati da bi taj već godinama ozbiljno načeti starac i veteran (s velikim V!) mogao biti predsjednik SAD... još četiri naredne godine!?

U debati, koja je na momente bila čak i teška za gledanje, Trump nije morao raditi ništa posebno – osim biti Trump. Nadmen, osion i „relaksiran“ u odnosu na činjenice.  

Sve ostalo je za njega odradio smušeni, pa i totalno pogubljenji Biden. Teški veteran sa izuzetno lošim govorim tijela i jasno uočljivim teškoćama. Čak i u običnom praćenju debate.

Biden, zapravo, izgleda dosta dobro za svoje pozne godine, ali to ne znači da dobro izgleda za obavljanje najvažnije političke funkcije. Ne samo u SAD. Daleko od toga! Posebno u zemlji čija kulturološka tradicija voli snažne i odlučne muškarce. Koji znaju lupiti šakom o sto. Kauboje... ala John Wayne.

Ono što je Biden nekada davno zaista bio, a već neko vrijeme – nikako nije.

Pred lažljivog i manipulativnog Trumpa opterećenog sudskim procesima (i jednom presudom), koga bi bez problema „razbio“ onaj Biden iz mlađih kongresnih vremena stao je tek smušeni djedica, koji bi svakako bio odličan savjetnik nekog dobrog - mlađeg kandidata, ali ne i sam kandidat.

I prošle izbore Biden je dobio „na guranje“ i kartu ogromnog razočaranja „normalne“ i liberalne politike Trumpom i njegovim idejama i djelima.

Da je bilo strategije, ali i političke pameti zamjena za ostarjelog Bidena se trebala potražiti, već na polovici njegovog mandata u Bijeloj kući, a ne prektički pred same izbore.

Sada je to puno...puno teže.

Ne samo zato što je teško naći odgovarajućeg kandidata, već i zbog njegove prezentacije kao „rezervne opcije“ - pronađene u teškom političkom očaju, a ne jasnoj viziji šta Americi treba i kako se suprostaviti Trumpu u njegovom MAGA kultu.

Konačen epilog je potpuno neizvjestan i opasan. Kako za samu Ameriku – tako i za ostatak svijeta.

Sve, osim brze i efikasne zamjene Bidena novim kandidatom, koji bi pristao da vadi vruće kestenje iz vatre – znači manje ili više sigurnu pobjedu Trumpa, koja bi mogla rezultirati još većim podjelama u tamošnjem društvu.

Gdje je Demokratima do sada bila ova pamet ili se SAD polako pretvaraju u kapitalističku verziju nekadašanjeg Sovjetskog Saveza sa „vijećem staraca“ kao „jedinom“ izbornom bazom?  




Nema komentara:

Objavi komentar

NIJE BIDEN NAGLO OSTARIO, VEĆ DEMOKRATE NISU IMALE PLAN!

  „Američke Demokrate u panici“ – doslovce vrište naslovnice globalnih medija. Čak i njima naklonjeni utjecajni mediji pozivaju na mogućnos...