Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 8. srpnja 2024.

SRBIJA PROVODI "TIHU" AGRESIJU NA BIH!

 


Zvanični Beograd i Banja Luka – Dodik i Vučić samo revnosno sprovode ono što je već odavno najavljeno i dogovoreno. Iz prve faze jakih najava i kreiranja brojnih kriza, kojima se nastojalo pokazati da nema mogućnosti bilo kakve saradnje, krenulo se u drugu fazu... fazu otvorenog negiranja suvereniteta BiH.

Provođenje novog-starog plana „na terenu“ uz jasne i konretne poteze, te korištenje resursa iz Srbije.

Radi se o „tihoj agresiji“, koja je dobro planirana i sakrivena iz raznih povoda, koji – barem onako na prvu - ne zvuče tako zabrinjavajuće... ali jesu. I vrlo su opasni, jer im je namjera domaću i još važnije međunarodnu javnost – dovesti pred svršen čin.

Nastoje to učiniti nizom „malih“, ali važnih poteza u dužem vremenskom periodu i sa taktikom „kuhanja žabe“, kojoj se temperatura vode polako, ali sigurno povećava... dok se žaba ne skuha!

Nakon što je jasno postavljen precizan ideološki okvir preko projekta Srpskog sveta (po ugledu na Ruski), te sve to uredno „pojašnjeno“ organizacijom Sverspskog sabora, red je došao i na malo grublje metode.

Povodi su uvijek „benigni i prigodini“...kao što je... recimo instaliranje helikoptera Srbije za „gašenje požara tokom sezone“ u Trebinju ili pak marširanje srbijanskih vojnih „kedeta“ u Prijedoru u povodu Bitke na Kozari. Sve je to precizno dizajnirano da bi se sakrio pravi opasni povod, te da bi  Srbija i fizički - točkovima stajnog trapa helikoptera, ali i vojničkim čizmama - stala na teritorij BiH!  

U isto vrijeme Skupština RS ponovo vraća „grb Nemanjića“ i prisvaja srbijansku himnu „Bože pravde“, ali i legalizira upotrebu zastave Srbije u entitetu RS!?, pri čemu se potpuno nevjerovatno i suštinski netačno poziva na „specijalne veze“ predviđene Dejtonskim sporazumom.

Oni pravi garanti Dejtona o tome značajno šute!

Cijeli ovaj plan moguć je samo iz dva razloga: Dodikove uloge beogradskog „kauboja iz Bosne“, ali i neodgovarajuće i u pravilu zakašnjele reakcije vlasti u BiH. Jednim dijelom, zbog samog Dodika i njegovih strateški raspoređenih poslušnih revolveraških kadrova, a velikim dijelom i zbog neadekvatne akcije ili priprema za ovakve hibridne napade vladajućih stranaka iz Sarajeva.

Kada srbijanski vojnik (bez obzira na povod) zagazi čizmom u gradu u kome su ubijene hiljade Bošnjaka (3.176) ili pak helikopter sleti u detaljno od Bošnjaka etnički očišćeno Trebinje, onda je već kasno. Za puno toga. Sva saopštenja i reakcije su tada zakašnjele, a samim time i šuplje!

Beograd provodi u fazama jedan oblik hibridnog i proxy rata u BiH i to dio vlasti okupljen oko smušene „Trojke“ jednostavno - ne želi vidjeti. Sve dok je to tako Dodik i Vučić će provoditi ono što su se dogovorili.

Šahovski precizno.

Potez po potez...pa onada mala pauza... pa opet nešto novo. Sa druge strane su trojica „pacera“ i nešto kibicera, koji se samo čude i jedni druge optužuju zašto „partija“ ide u pogrešnom smjeru.

Samo da im ne padne zastavica!

 



Nema komentara:

Objavi komentar

PLENKI I DRAGAN: RAZMJENA "DOBARA"...

  „Političko Sarajevo“ je potpuno promašilo metu u detekciji glavnog problema dvodnevnog boravka premijera RH Andreja Plenkovića u BiH. S...