Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

ŠTA, AKO TRUMP NIJE "DOVOLJNO DESNO"?

 


Metak koji je samo okrznuo uho Donalda Trumpa, ali sasvim dovoljno da poteče krv, nije samo odredio budućnost bivšeg predsjednika SAD, već ima potencijal da jednim dobrim dijelom preoblikuje kompletne državne strukture ove velike i još uvijek ubjedljivo najveće sile svijeta.

Trump je nekim čudom preživio pokupivši simpatije i njemu nenaklonjene američke javnosti kao nesumnjiva žrtva, ali se i sam suočio sa posljedicama vlastite višegodišnje kampanje sa ciljem antagoniziranja američkog društva do nivoa apsurda.

„Mi ili oni“ – motiv je koga je u javnost poput duha pustio upravo Donald Trump na čijim se skupovima grlato klicalo kako političke protivnike treba zaključati iza brave.

 

Bivši predsjednik SAD se služio skoro svim prljavim trikovima kako bi ostvario svoje ciljeve i do njega jednostavno nisu dopirala upozorenja kako se jednom takvom politikom Amerika opasno dijeli na najmanje dva tabora... između kojih ima sve manje poveznica.

Njegova politika je politika „rastegljivih“ ili potpuno lažnih činjenica... američka verzija tvrdog populizma u kome nema mjesta za ozbiljan dijalog, već samo za politiku svršenog čina i stavove koji se ne mogu mijenjati.

Brza, ali uglavnom diskutabilna rješenja.

Takvim nastupom s jedne strane je stvorio gomilu političkih i svjetonazornih neprijatelja, koji ga nisu štedjeli, ali i pravu vlastitu sljedbu fanatika, koja je u Trumpu vidjela političkog proroka i mesiju koga je sam Bog poslao da Ameriku „opet učini velikom“.

Za jedne sami vrag, koji će uništiti godinama građenu američku verziju demokratije i dosegnute standarde – za druge Bogom dani mesija koji će razmontirati zločastu „duboku državu“ i Ameriku vratiti Amerikancima.

Radi se o svojevrsnom paradoksu Trump u kome više nisu važne činjenice, već samo percepcije.

A percepcija jednog dobrog dijela Amerikanaca da je da Trump „nije svetac“, ali da je bolji od onih „drugih“, pa kao takav itekako prihvatljiv. Bez obzira na dokazana laganja, sudske procese ili pak pozive na rušenje ustavnog poretka napadom na Kongres.

Međutim, šta ukoliko i takav Trump nije dovoljno „tvrd“ za jedan dobar dio ekstremno desne političke i javne scene SAD, koji se javno legitimizirao putem ekstremno desnog Projecta 2025?

Ova... sve samo ne naivna ekipa desničara (Fondacija Heritage) vidi baš Trumpa, kao nekoga ko bi trebao ostvariti (skoro) sve njene snove.

U svega 180 dana njegovog novog mandata?!

Praktički dokinuti postojeću demokratsku scenu kakvu poznajemo i prevesti je u sistem, koji je po stilu vladanja bliži autoritarnim režimima sa istoka!

Protjerati milione migranata, otpustiti hiljade karijernih diplomata i sve staviti pod šapu politike, ukinuti pravo na pobačaj i ekološke zakone... i još mnogo... mnogo toga.

Slučajno ili ne, Trump se par dana prije atentata javno distancirao od „Projecta 2025“ nazivajući dijelove toga opsežnog desnog Manifesta (900 stranica)... „apsolutno smiješnim i beznačajnim“ (BBC).  

Tvrdio je i kako nema pojma (CNN) ko stoji iza Projecta 2025, iako su pažljiviji politički analitičari uredno prebrojali na stotine osoba koje su na ovaj ili onaj način tijesno povezane sa Trumpom.

Sve to pokazuje kako Trump još uvijek „vaga“ treba li se prikloniti tom Projektu, koji će još više podijeliti Ameriku ili se pak od njega distancirati, kao od opasnog dokumenta, koji bi mogao dovesti u pitanje same temelje SAD.

Nakon svega, nije više pitanje: kompromitovani Trump ili ostarjeli Biden, već kakva Amerika i ko to zapravo vlada?




 

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

PLENKI I DRAGAN: RAZMJENA "DOBARA"...

  „Političko Sarajevo“ je potpuno promašilo metu u detekciji glavnog problema dvodnevnog boravka premijera RH Andreja Plenkovića u BiH. S...