Pretraži ovaj blog

četvrtak, 8. kolovoza 2024.

"MORALNI" FAZLA , ŠUTLJIVI ŽELJKO I JEDNA POBJEGULJA...

 


Nije neka velika tajna da su „savjetničke“ pozicije na važnim političkim pozicijama... od vrha države do gradova i opština u BiH popunjene - uglavnom pogodnim kadrovima.

Raznoraznim čudnim likovima, koji već godinama prelaze s jedne na drugu „savjetničku“ poziciju, iako malo ko zna zašto su dotični toliko važni ili neophodni. Bitni do bola.

Počesto takvi „savjetnici“ nemaju niti osnovnih preduslova da budu to za šta se fol izdaju, ali su očito puno važnije neke dobro uhodane „šeme“ od stručnosti i znanja. Mjesta savjetnika su u svim razvijenim demokratskim društvima, uglavnom, rezervirana za stare, provjerne i iskusne kadrove, koji počesto rade i volonterski, dok su samo kod nas sinonim za političko uglavljivanje (uhljebljivanje), mešetaranje i ugodan život na visokoj nozi bez odgovornosti, ali i rada.

Pozicija „savjetnika“ je možda čak i atraktivnija od neke razvikane funkcije, jer moćni savjetnik – obično djeluje negdje iz sjene i pri tome inkasira sasvim ozbiljne količne (budžetskog) novca. O mogućem trgovanju utjecajem sa pozicija, koje su bliske vlasti da i ne govorim. Samo napominjem...  

Najnoviji primjer ovakve, mahom naopake, kadrovske politike je smjena Muhameda Fazlagića – Fazle sa mjesta savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Razlog? Sve, samo ne naivan!

Naime, savjetnik Fazlagić se, koje li drskosti, javno slikao sa bivšom sutkinjom Lejlom - Fazlagić Pašić, koja je već osam godina u bjekstvu u Hrvatskoj, zbog sumnje da je učestvovala u prevarama u kojma su oštećene brojne osobe i to za milionske iznose!

Prema optužnici, koja se godinama kiseli, jer je optužena jednostavno – pobjegla, Lejla Fazlagić Pašić, se tereti da je (pazite sada...) koristila službeni položaj te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava i tako omogućila sebi i bliskim ljudima iz optužnice da dođu u posjed ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo.

I baš sa takvom jednom osobom – zapravo rodicom, se prema vlastitom priznanju - Fazlagić slikao ispred tek oglođane oborite ribe i sve to javno objavio putem društvenih mreža!?

Zašto je to uradaio baš sada i sa pozicije savjetnika člana Predsjedništva Fazlagić to – jedino on pouzdano zna. Fazlino pozivanje na rodbinske veze, ali i nekakav moralni čin uz cinično izvinjenje javnosti je naobičnije bacanje prašine u oči, te uvreda za zdrav razum.

Moguće su samo dvije verzije ovog događaja: ili je bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH dovoljno potkapacitiran da skonta da sve neće proći tek tako - ispod radara... kako je možda naivno očekivao... ili je imao neki plan?

Kakav?

E, to bi trebali saznati istražni organi, koji bi svakako sa Fazlom trebali popričati, jer ovo itekako debelo izlazi izvan okvira političke ili „moralne odgovornosti“.

No bez obzira na uzroke i posljedice čudnih susreta rodbine na moru najviše štete je jednim ovakvim skandalom pretrpio član Predsjendištva – Željko Komšić. I to bez obzira na ekspresnu smjenu savjetnika Fazlagića, koja je uslijedila.

Za razliku od Fazlagića, od koga tek treba saznati one prave motive, koji – po svemu sudeći - nisu samo rodbinski ili politički Komšićeva odgovornost se ne zaustavlja samo na odluci o smjeni, koja je napisana u jednoj jedinoj rečenici!?

Kada hoće, Komšić zna i može biti rječit, pa bi javnosti BiH trebao ponuditi puno detaljnije objašenje kako je do ovog skandala uopšte došlo i šta je to Fazlagića uopšte delegiralo da bude NJEGOV savjetnik.

Savjetnik predsjednika države...hej!?

Ukoliko sve ostane samo na jednoj rečenici iz Odluke o smjeni Komšić će pokazati gotovo isti nivo naivnosti kao Fazlagić kada je očekivao da se slikanje sa odbjeglom rodicom neće primjetiti.

Ili možda i ovdje ima neki drugi motiv, koga tek treba saznati?

Nego...ko će biti „Fazla“... umjesto Fazle? Opet neki..."bitan lik"... po profesiji "savjetnik"? 




Nema komentara:

Objavi komentar

PLENKI I DRAGAN: RAZMJENA "DOBARA"...

  „Političko Sarajevo“ je potpuno promašilo metu u detekciji glavnog problema dvodnevnog boravka premijera RH Andreja Plenkovića u BiH. S...