Pretraži ovaj blog

četvrtak, 1. kolovoza 2024.

ONA JE ŽENA ZA SVA VREMENA (I POLITIKE)...


Najveći adut aktuelnog predsjednika RH, Zorana Milanovića, u njegovoj borbi za novi mandat na Pantovčaku - u prvom krugu skorih izbora - neće biti ni njegova predizborna starategija i taktika, kao ni rezultati u zadnjih pet godina – već angažman jednog drugog kandidata za predsjednika – pardon – predsjednicu.

Radi se o Mariji Selak–Raspudić, polovini obiteljeke političke manufakture Raspudić, koju čini još i njen suprug Mostarac - Nino.   

Zašto je ulazak u trku za Pantovčak, Marije Selak-Raspudić, važno za Milanovića? Pa, na isti način na koji je to bio angažman pjevača, Miroslava Škore, koji je bio dovoljno jak da oduzme značajan broj glasova, ali ne i da pobijedi.


Da Škoro nije uzeo skoro 25 posto glasova mahom desnih birača, možda i ne bi bio potreban drugi krug izbora, već bi Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) moguće pobijedila već u prvom krugu.  

E... baš jedan takav novi kandidat (k tome još žena!) treba Zoranu Milanoviću, kako bi oduzeo nešto glasova kandidatu HDZ-a ili onome koga ova stranka podrži (Dragan Primorac).

Selak-Raspudić se, onako generalno, doživljava kao nekakav politički centar, ali se, ipak, iza svega toga krije neka posve druga - kompleksnija priča. Provela je ona i previše vremena u svjetonazorno jako desnom „Mostu“ da bi se mogla nazvati čistim centrom.

Zapravo, to njeno koketiranje sa političkim centrom je tek novijeg datuma, kada su i ona i njen suprug prvo iskoristili kapacitete Mosta, kao stranke, a zatim ih otkačili, jer im nakon drugog mandata u Saboru više nisu bili potrebni. 

Sada se zna i zašto.


Zbog ambicija Selak-Raspudić, koju je vlastiti muž "nudio" HDZ-u, uz objašnjenje kako HDZ nema kandidata, ali ima infrastrukturu, dok on i supruga nemaju jaku stranku iza sebe, ali su dobri kandidati.

I zaista... na papiru ona je dobar kandidat...obrazovana i rječita...ne boji su ulaska u sukobe... i pristojno izgleda na „ekranima“.

I kada je HDZ odnosno Plenković ostao nijem na ove (ne)diskretne ponude, Selak- Raspudić se okrenula sebi (i mužu) i odlučila ući u trku, samo naizgled - sama.

Kako je HDZ nije htio, ona će sada suštinski igrati za Milanovića, te se duboko u sebi - potajno nadati da bi u nemilosrdnom srazu između Plenkovića i Milanovića (preko leđa Primorca) ona mogla isplivati kao „manja šteta“.

Ipak,  njene realne šanse nisu velike i značajno bi porasle samo ukoliko uđe u drugi krug, ali to, trenutno, nije realno očekivati.

Plenković želi treću pobjedu u nizu i totalnu dominaciju... i sve će učiniti da to ostvari. Dijelom zbog političke dominacije – dijelom zbog brutalnog obračuna sa Milanovićem, koji ga strašno živcira. 

Zato će upaliti mašinu HDZ-a.

Selak-Raspudić je, pak tu da odigra svoju rolu „korektivnog faktora“ bez pravih realnih šansi da na kraju uspije, ali sa opasnim mogućnostima da raspoluti glasove na desnici i centru, a što će direktno ići u korist Zorana Milanovića, koji je sve učinio da pohvata nezadovoljne desne glasove.

Ona je žena za sva vremena i sve politike...


Tak' se to... postavilo...ne! 





Nema komentara:

Objavi komentar

PLENKI I DRAGAN: RAZMJENA "DOBARA"...

  „Političko Sarajevo“ je potpuno promašilo metu u detekciji glavnog problema dvodnevnog boravka premijera RH Andreja Plenkovića u BiH. S...