Pretraži ovaj blog

utorak, 6. kolovoza 2024.

VUČIĆEV "MORSKI PAS", KOJI VIDI SAMO "USTAŠE"...

 

Osim što je ekstremno radikalni srbijanski nacionalista zaogrnut u više ideoloških šinjela tokom svoje karijere od koji je jedan bio i „ljevičarski“!? potpredsjednik srbijanske vlade, Aleksandar Vulin, je i vrhunski manipulator, te „dežurni zaštitnik“ Srba izvan granica Srbije.

Čuvar senki srpskih grobova preko Drine...

Zagovornik je tzv. „srpskog sveta“, ali i apsolutno pasionirani sljedbenik geopolitičkih ideja iz Moskve, zbog čega i dospio na tzv. „crnu listu“ SAD. No i pored toga i takvih „referenci“ imenovan je za potpredsjednika Vlade Srbije, što puno više govori o predsjedniku Aleksandru Vučiću – nego o Vulinu.


Vulin uopšte ne krije svoj rigidni nacionalizam... odlučnost u realizaciji ideje nove „Velike Srbije“ preko „srpskog sveta“, ali i svojevrsnu „romantično-dirljivu zaljubljenost“ u rusku verziju budućnosti Evrope. On to čak ponosno i vrlo često ističe, a to mu je i uloga koju mu je kao svom vjernom vojniku namjenio onaj drugi Aleksandar – Vučić.

On je Vučićev „gladni morski pas“, koji jede i grize i kada nije gladan.

Osim što baš svaki javni nastup iskoristi za širenje svog opasnog „ideološkog otrova“ - taj i takav Vulin - redovno sebi daje za pravo da kritikuje one druge.

Omiljene „mušterije“ su mu „ustaše“, koje mu se priviđaju i u Hrvatskoj i u BiH. Povod je uvijek isti. Neko od mjesta stradanja lokalnih Srba na kojima bi bilo prikladno osuditi zločine, ali i pozvati se na mir i suživot.

U slučaju Vulina sve je – posve drugačije.

On ne samo da ne pokušava spustiti tenzije ili pozvati na oprost uz očuvanje sjećanja na žrtve, već mu svaka od tih pretužnih manifestacija postaje svojevrsna morbidna pozornica za izazivanje novih podjela i smutnji... pa možda i nekih novih sukoba!

I dok u Srbiji ne vidi problem u jačanju i legitimiziranju četništva, kao propale i dobrim dijelom izvorno zločinačke ideje (u teoriji i praksi) kod susjeda „preko Drine“ Vulin odmah iza svakog drvata ugleda „ustašu“ ili nekog „radikalnog islamistu“.

Čak ni tada nema osjećaja za finese, već u pravilu krivicu i stigmu prebacije na cijele narode. Kopa ranu do kosti...

Tako će kod Čapljine javno za medije izjaviti kako su se Prebilovcima kod Čapljine okupili „ne da utječu na savjest ustaša i ne da ih podsjete što su radili, jer oni to dobro znaju“.

Potpredsjednik srbijanske vlade tako nimalo uvijeno cijeli hrvatski narod poistovjećuje sa „ustašama“ i to radi namjerno. Hladnokrvno i bez osjećaja za mjeru.

Zato... jer mu je to zadatak i cilj.

Zatrovati i ono malo preostale zdrave pameti uz izgovor kako se „neke stvari moraju reći“.

Njegovo ukazivanje po stratištima od Hrvatske do BiH neodoljivo podsjeća na prijeratno - pokazat će se itekako organizirano, a nikako spontano sluđivanje naroda sa ciljem pripreme za nove bitke, koje – kako reče svojevremeno Milošević na Gazimestanu – nisu isključene.

Vulin je takav kakav jeste i neće se promijeniti.

On samo igra svoju ulogu. Odgovornost za njegovo ponašanje i moguće posljedice treba isporučiti njegovom mentoru u čije ime i djeluje... Aleksandru Vučiću.

Baviti se nacionalističkim skandal majstorom Vulinom – jednostavno nema smisla. Naime, politika Srbije nije ono što će Vučić prešutjeti ili zaviti u oblandu riječi koje ništa ne znače, već ono što će Vulin glasno i jasno reći.

Zato... halo Beograd... imamo problem!






Nema komentara:

Objavi komentar

PLENKI I DRAGAN: RAZMJENA "DOBARA"...

  „Političko Sarajevo“ je potpuno promašilo metu u detekciji glavnog problema dvodnevnog boravka premijera RH Andreja Plenkovića u BiH. S...