Pretraži ovaj blog

petak, 27. rujna 2024.

"TIHO PREKRAJANJE BIH": SCHMIDT JE SAMO POSLJEDICA!

 

Od svih mogućih poslova, koje može ili mora uraditi u BiH - Visoki predstavnika Christian Schmidt je domislio da mu je najprioritetniji zadatak pokušati srušiti presudu Evrpskog suda za ljudska prava u predmetu „Kovačević protiv Bosne i Hercegovine“ pred Sudom u Strasbourgu!? 

I to ne putem svojih preskupo plaćenih savjetnika, stručnjaka ili saradnika (kao što je i on sam), nego preko jednog privatnog advokatskog ureda sa sjedištem u Londonu (Blackstone Chambers)!

Ovim činom Schmidt se dok kraja i sada posve javno, demaskirao kao diplomata „opasnih namjera“, ujedno bjelodano pokazavši s kakvim je istinskim planovima i namjerama... zapravo došao u BiH.


Da mu je u interesu demokratska, evropska, ali i funkcionirajuća BiH, a što bi valjda trebao biti njegov pravi mandat i zadatak - Schmidt bi podržao presudu u predmetu Kovačević, koja skida barem dio etnonacionalnih okova kvazidemokratije sa ove države i njenih građana.

Ali ne! Schmidt radi upravo suprotno???

I to nakon što je već jednom grubo i retroaktivno (u izbornoj noći!!!) intervenirao u Izborni zakon BiH i to samo u interesu jedne stranke!? Čak je i suspendirao Ustav FBiH, te time otvoreno i bezobrazno negirao izbornu volju Bošnjaka, koji su birali svoga podpredsjednika FBiH.

Samo da bi svoje nametnute postizborne vratolomije - mogao provesti. Na silu i mimo slova Ustava i zakona.

I to mu nije bilo dosta!

Ne treba biti naivan i ograničen, pa povjerovati kako ovaj, do juče, skromni njemački diplomata i nekadašnji ministar poljoprivrede sam samcat u svojoj glavi smišlja ovakve planove. Miješa se preko privatnih advokatskih kancelarija u procese u koje ga niko ne zove, već se on sam poziva.

Problem je u ovom slučaju puno veći od ovog njemačkog diplomate i krije se po hodnicima evropskih institucija, ali i nekih ambasada po kojima se već izvjesno vrijeme uporno vuče i razvlači vrlo opasna „priča“ kako je multietnička BiH...eto nažalost „nemoguća“, te da treba samo dovršiti unutrašnu podjelu zemlje.

Zbog toga je nedavno u ovdašnjoj javnosti - naizgled iznenada - „uskrsnuo“ lord David Owen, koji je ponovo bez nekog jasnog povoda - ponudio svoje „dobre usluge“.

Javnost u BiH mora znati kako Schmidt nikako nije UZROK, već je samo POSLJEDICA jednog načina mišljenja, koji sve više uzima maha, te nastoji u vremenima ubrazanja istorije u Evropi ponuditi brza rješenja za BiH.

Nikako i ona najbolja i demokratska. Svakako ne i evropska. “Quick and Dirty” policy...

Dodika iz Beograda pokriva Vučić sa svojim sjedenjima na par stolica i trgovinama od Istoka do Zapada (litij, avioni, Rusija) dok Čovića stoje Schmidt i Zagreb (dobar dio EU) i to jednostavan i bolan opis trenutne situacije, zbog koje se sve ovo događa.

Rezultanta je kreiranje situacije u kojoj je BiH „nemoguća“ i da je treba tako preurediti (čitaj prekrojiti) da se zadovolje glavni apatiti Zagreba i Beograda uz tek formalno zadovoljenje teritorijalnog integriteta BiH.

Eto to je plan! Kome (još) nije jasno...nek'samo nastavi spavati!


We sing, the spirit is clean from north and south

We come from east and west breathing as one

Living in fame or dying in flame, we laugh, our mission is blessed

We fight for you, for freedom unforeseen

Thinking as one, rolling along to the beat of the drum

We march the black cross machine... 






Nema komentara:

Objavi komentar

"TIHO PREKRAJANJE BIH": SCHMIDT JE SAMO POSLJEDICA!

  Od svih mogućih poslova , koje može ili mora uraditi u BiH - Visoki predstavnika Christian Schmidt je domislio da mu je najprioritetniji ...