Pretraži ovaj blog

utorak, 22. listopada 2024.

DVA TRAGIČNA JUNAKA "TVRDE KOHABITACIJE"...

 


Baš sve se u političkom i dobrom dijelu javnog života u susjednoj Hrvatskoj „vrti“ oko dva državna „dužnosnika“ – premijera i predsjednika – Plenkovića i Milanovića. 

Dva ovna na „brvnu vlasti i moći“.

Odmah najavljena tvrda kohabitacija traje već godinama. Strogo politički gledano ovdje se ni ne radi o „kohabitaciji“ u punom smislu toga pojma, već o obostranom podmetanju klipova i sukobu, koji više liči na jeftinu političku sapunicu, nego na ozbiljnu politiku i vođenje države.

Zapito podjebavanje u nekoj krčmi u Zagorju...Zagori ili Lici.

Plenković i Milanović su dva centra vrtnje dva velika politička „jata“, koja se okreću oko dvojice političara spremna reagirati na svaki mig iz centra – kako se očekuje ili bolje reći – naredi.

Na sve to se nalijepila i predizborna kampanja za predsjednika države, pa su sukobi dovedeni do tačke usijanja. Desio se klimaks...

Kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima je pomalo zaboravljeni, Zoran Primorac, ali je pravi kandidat – Plenković! Plenkoviću je upravo trebao takav kandidat.... lik dobre profesionalne biografije, ali suštinski politički nebitan i poslušan. Dobri vojnik, koji će poslušati svaku naredbu.

Ono što je za Zorana Milanovića bio Peđa Grbin – to je za Andreja Plenkovića - Zoran Primorac.

Kao što je Grbin poslužio Milanoviću da mu „pričuva stranku“, dok on obitava na Pantovčaku – tako i Primorac samo glumi ozbiljnog predsjedničkog kandidata. Odaje ga vrlo neuvjerljiv stav u izjavama i javnim pojavljivanjima, te pažljivo biranje riječi u „tonalitetu“, koga je već odsvirao Plenković.

Grbin i Primorac su tako dobrovoljne žrtve dva politička ega i puka transmisija sukoba dva političara bez vidljivog kraja.

Ukoliko mislite da smo sve već vidjeli – debelo se varate!

Pravi „spektakl“ između Plenkovića i Milanovića tek slijedi, jer je kampanja za izbore tek na početku. Ukoliko se već sada puca iz najtežih oružja, šta onda tek treba očekivati na vrhuncu kamapanje... nekih desetak dana pred izbore?

Bije se odsutna politička bitka, koja je odavno postala previše lična. Svedana na kapric i superego. Potpuno iracionalna u svom sadržaju, ali naslonjena na formu zavodljive vlasti.

Milanović želi pokazati da nije „gotov“ nakon propalih premijerskih ambicija, dok Plenković ima u planu politički knock-out...kako bi se jednom zavijek riješio „dosadnjakovića“ Milanovića, koji mu kvari „idilu“ apsolutne vlasti.

Plenković i Milanović. Dva su to tragična junaka... samo im to još niko nije imao hrabrosti reći u lice...


Imamo sve a nemamo ništa

Oćemo sve, odmah i sad

Pazi, igra neće bit čista

Jer svakog goni njegova glad!

 

(„Tragični junak“ - TBF)




 


Nema komentara:

Objavi komentar

IZBORI U SAD... SAMO DA NEKO NE UPALI TV!

  Bez obzira koga izaberu američki birači na skorim predsjedničkim izborima u SAD ova velika zemlja i jedina istinska super-sila svijeta će ...