Pretraži ovaj blog

utorak, 15. listopada 2024.

VISOKI RELATIVIZATOR: EMBARGO NA DEMOKRATIJU!

 


Visoki predstavnik - odnosno šef OHR-a zamišljen je i instaliran kao vrhovni tumač Daytonskog - odnosno Pariškog sporazuma.

Svojevrsna produžena ruka međunarodne zajednice, koja djeluje kada stvari u BiH krenu u krivom smjeru...kada treba djelovati, jer su „blokirane institucije“ ili je u pitanju čuveno „antidejtonsko djelovanje“. Upravo zato su mu data famozna „Bonska ovleštenja“ – gotovo faraonske ovlasti i alati da bi mogao... „šta hoće“.

On je tumač, ali i zakonodavac, odnosno kadija, koji i optužuje i sudi! Načelno ne odgovara nikome, osim Vijeću za provedbu mira i UN-u, ali stvarno djeluje u sadejstvu sa njima. Ima i vrlo visoku plaću, ali šta je to u poređenju sa političkom i svakom drugom moći koju posjeduje?

Da se postavi iznad sistema i djeluje kako mu se prohtije ili sugeriše.

Da se ne lažemo: Visoki predstavnik je oduvijek bio samo tek puka „rezultanta“ političkih i geopolitičkih silnica velikih sila i zemalja. Posebno sa Zapada. To što, već duže vrijeme, radi Christian Schmidt - najvećim dijelom nije njegova pamet, već svojevrsna kodirana poruka, koja se preko njega - kao moćnog kanala za komunikaciju (i ako treba djelovanje) šalje u javnost BiH. 

Sudeći prema djelovanju i odlukama Visokog predstavnika, koji se suočava sa legitimitetom od dolaska u BiH, ali i repovima njegove izrazito desne agende (odnos sa Tuđmanom) - „geopolitička osa“ Zapada je u BiH, iz nekog razloga, promijenila svoj ugao gledanja ili joj je jednostavno tlaka baviti sa BiH, pa jednom niže rangiranom diplomati dopušta da improvizira.   

Manje-više svi njegovi potezi u BiH povučeni su radi očuvanja sadašnjeg sistema etnonacionalne demokratije i kreću se u pravcu povratka na osnove politike međunarodne zajednice u BiH, koja je prvo nametnula embargo na oružje, a zatim lakonski zaključila kako treba poštovati „realitete na terenu“, koji su rezultat upravo snage oružja i posljedično agresije(a) utvrđenih presudama Haškog suda!?

BiH sada nije nametnut embargo na oružje, ali jeste EMBARGO NA DEMOKRATIJU!!!  

Za Zapad prioritet su odnosi Kosova i Srbije, dok bi cijenu toga trebala platiti BiH ili da budem precizan do kraja  - ideja BiH kao moderne države, koja uvažava nacionalne, ali i građanske principe.  

Da bi Balkan „bio miran“ – Bosna mora biti „nemirna“ – tako nekako zvuči ideja kojom se rukovodi Zapad, kako bi Srbiju privukao u svoju geopolitičku putanju, osigurao Kosovo, a Hrvatsku iskoristio za svoje energetske planove i projekte.

I gdje je tu BiH i interes njenih građana? Pa, besciljno pluta u vještački stvorenoj magli "vječite krize", koja se vješto dozira (gasi i pali) i služi kao osnov za djelovanje Visokog predstavnika.

Njegov, plan je pak ovakav... Schmidt prvo sa pozicije vrhovnog tumača „relativizira“ neku vrću temu...izjednači sve strane u BiH (i regionu) bez obzira na stepen krivice i na kraju donese odluku, koja BiH suštinski vraća u vrijeme ozbiljnih pregovora o stvarnoj podjeli zemlje i ceremonijalnom (formalnom) suverenitetu države.

U pitanju je čuvena taktika „kuhane žabe“ ili puzajuće izmjene generalnog kursa, koja se događa u dužem vremenskom periodu, jer se radi temeljito i sa željom da se „političko Sarajevo“ jednostavno utopi u već gotovo „geopolitičko odijelo“... bez puno naglih poteza.

Da se „navikne“ na nove odnose i da ih prihvati bez galame.   

I šta radi to „političko Sarajevo“? Upravo ono što se od njega očekuje! Malo škrguće zubima i nije se zadovoljno, ali šuti...a šutnja je znak slaganja ili odobravanja.

Ta posvađana bošnjačka i "probosanska politika" je svojevrsna „uspavana ljepotica“, koja čeka svoga princa da je poljupcem probudi... ali taj princ neće doći.  

Da...upravo se to događa... dok nam Schmidt „kroji kapu“... kao Visoki predstavnik...pardon Visoki relativizator!

I dok čekamo „Princa“...zapjevajmo...


Gdje si, mili, jesil’ zalutao

A ja navukla čaršafe vezene

Bilesi haljine bezene

Surmom oči namazala suzne... 



  

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar

VISOKI RELATIVIZATOR: EMBARGO NA DEMOKRATIJU!

  Visoki predstavnik - odnosno šef OHR-a zamišljen je i instaliran kao vrhovni tumač Daytonskog - odnosno Pariškog sporazuma. Svojevrsna...