Pretraži ovaj blog

petak, 11. listopada 2024.

VUČIĆ U DUBROVNIKU: SVE SE VRAĆA - SVE SE PLAĆA!

 


Dobar dio desne, ali i lijeve oporbe u Hrvatskoj se čudom čudi i naglo podiže obrve pitajući se u nevjerici: Šta je to točno, Aleksandar Vučić, radio i još važnije - govorio na samitu u Dubrovniku?

Kako je to moguće u suverenoj Hrvatskoj?

Pa... vjerovatno isto ono što je govorio i Milorad Dodik na Hvaru ili u Zagrebu sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem... samo ih to tada nije bilo baš (previše) briga!

Zabrinutost hrvatske političke javnosti primjer je tamošnjeg dvoličnog gledanja na političke odnose u regionu uz neke časne, ali suštinski nebitne izuzetke od općeg trenda. Sve dok se to kao ne tiče direktno Hrvatske (već BiH)... uzroka i posljedica rata i agresije iz Beograda, Knina, ali i Banja Luke - sve to je nekako OK. Dodik (a time i Vučić i Putin) je legitiman sagovornik...partner...“lider Srba u BiH“.

Prihvatljivo je... 'bem li ga!

 

Ukoliko pitate predsjednika RH, Zorana Milanovića, čak je i krajnje potrebno, jer on i Dodik - uz asistenciju Orbana o BiH... pričaju, uglavnom, istim jezikom. Međutim, kada se ovaj naopaki poučak da je ono što je navodno „dobro za Hrvate u BiH“ (savez sa Dodikom i Vučićem) primjeni na Hrvatsku... Vukovar, Škabrnju, ratne zločine ili rušenje Dubrovnika... stvari odjednom kreću u pravcu... „Kopernikanskog obrata“.

Vizura se učas mijenja i od hladnokrvne ravnodušnosti uz prstohvat pragmatizma zvaničnog Zagreba odjednom se pretvara u... prvo naglo i iskreno čuđenje, pa onda i u sasvim otvorenu kritku punu bijesa.

Kako je to Vučić mogao u Dubrovniku reći „to što je rekao“ i to još na poziv Vlade RH?

Pa, eto... rekao je, jer su ga tamo poslale dilomate sa Zapada, kojima je trebalo da u velikoj geopolitičkoj igri u Evropi Vučić fol podrži teritorijalni integritet Ukrajine i pojavi se u društvu Volodimira Zelenskog, ali kosovske predsjednice Vjose Osmani.

To što je Vučić, čiji je politički otac Šešelj, a dalji rođak Putin, nešto kazao i o tome kakva je njegova vizija rata u Hrvatskoj – to one, koji su poslali Vučića na jug Hrvatske - uopšte ne zanima.

To je ostavljeno da se time „bakće“ i to kako zna i umije - premijer Andrej Plenković.

Ako ništa zvanični Zagreb i hrvatska javnost su sada mogli barem djelimično osjetiti kako to izgleda kada se nekome drugom (na njegovom teritoriju!) drže lekcije ili otvoreno i planski prekraja novija istorija.

Sve pod firmom „razmjene mišljenja“ i nekakvog „prirodnog prava“, koga nema u istorijskim knjigama, ali ni presudama Haškog suda!

Osim pragmatičnih zapadnjaka Vučića je u Dubrovnik (da se ne lažemo) dozvala i prizvala i politika predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Uz asistiranje krajnje desnice, koja je i dalje vjeruje i sanja „istorijski dogovor“ Zagreba i Beograda... preko leđa Sarajeva!

A kada se sa Dodikom i Vučićem jednom uđe u kolo... onda se u „jednom trenutku“... SVE VRAĆA... I SVE PLAĆA!




 

    


Nema komentara:

Objavi komentar

VISOKI RELATIVIZATOR: EMBARGO NA DEMOKRATIJU!

  Visoki predstavnik - odnosno šef OHR-a zamišljen je i instaliran kao vrhovni tumač Daytonskog - odnosno Pariškog sporazuma. Svojevrsna...