Pretraži ovaj blog

petak, 9. kolovoza 2024.

PLJUNI I ZAPJEVAJ! AKO NE ZNAŠ ŠTA JE BILO?

 

Koncerti Marka Perkovića Thompsona – kroatizirane verzije nekadašnjeg pastriskog rocka Gorana Bregovića i Bijelog Dugmeta nisu tek raspojasani muzički događaji na kojima nastupa zvijezda, koje nije bilo u javnosti duge dvije godine.

Iza tih koncerata na kojima se u pripremi i zagrijavanju ili na stadionu pjevaju nove, ali i stare „budnice“, krije se puno širi fenomen.

Radi se o jako dobro upakovanoj mješavni muzike (glazbe) himničnih melodija i jakih riječi. Politke urolane u patriotizam, koji ima svoj jasan kontinuitet i proteže se ne samo na Domovinski, već i na Drugi svjetski rat.

Originalnost i kreativnost su u drugom planu, jer publiku ne zanima šta je to i od koga Perković, kao i Bregović nekada „posudio“, već sama poruka pjesme, te masovna ekstaza do koje dolazi kada Thompson izađe na stage s mikrofonom i zastavom-šahovnicom, kao što je nekada Dugme izlazilo na scenu uz ikonografiju, koja je neodoljivo podsjećala na vrijednosti bratstva-jedinstva.

četvrtak, 8. kolovoza 2024.

"MORALNI" FAZLA , ŠUTLJIVI ŽELJKO I JEDNA POBJEGULJA...

 


Nije neka velika tajna da su „savjetničke“ pozicije na važnim političkim pozicijama... od vrha države do gradova i opština u BiH popunjene - uglavnom pogodnim kadrovima.

Raznoraznim čudnim likovima, koji već godinama prelaze s jedne na drugu „savjetničku“ poziciju, iako malo ko zna zašto su dotični toliko važni ili neophodni. Bitni do bola.

Počesto takvi „savjetnici“ nemaju niti osnovnih preduslova da budu to za šta se fol izdaju, ali su očito puno važnije neke dobro uhodane „šeme“ od stručnosti i znanja. Mjesta savjetnika su u svim razvijenim demokratskim društvima, uglavnom, rezervirana za stare, provjerne i iskusne kadrove, koji počesto rade i volonterski, dok su samo kod nas sinonim za političko uglavljivanje (uhljebljivanje), mešetaranje i ugodan život na visokoj nozi bez odgovornosti, ali i rada.

utorak, 6. kolovoza 2024.

VUČIĆEV "MORSKI PAS", KOJI VIDI SAMO "USTAŠE"...

 

Osim što je ekstremno radikalni srbijanski nacionalista zaogrnut u više ideoloških šinjela tokom svoje karijere od koji je jedan bio i „ljevičarski“!? potpredsjednik srbijanske vlade, Aleksandar Vulin, je i vrhunski manipulator, te „dežurni zaštitnik“ Srba izvan granica Srbije.

Čuvar senki srpskih grobova preko Drine...

Zagovornik je tzv. „srpskog sveta“, ali i apsolutno pasionirani sljedbenik geopolitičkih ideja iz Moskve, zbog čega i dospio na tzv. „crnu listu“ SAD. No i pored toga i takvih „referenci“ imenovan je za potpredsjednika Vlade Srbije, što puno više govori o predsjedniku Aleksandru Vučiću – nego o Vulinu.

petak, 2. kolovoza 2024.

NOVA VUČIĆEVA KLOPKA ZA OPOZICIJU: REFERENDUM...DUM...DUM


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, našao je „novu zvečku“, kojom želi zabaviti tamošnju opoziciju i skrenuti pažnju javnosti sa neugodne teme o rudarenju litija na polje njegovih ličnih obračuna sa opozicijom u najboljem stilu autoritarnih režima sa istoka Evrope.

Vučić... onako lakonski i prigodno – kako to on samo zna, iz prirodnog okruženja zelenila i ekologije, šalje poruku kako opoziciji nudi mogućnost pokretanja njegovog opoziva!

Čak kaže i kako će „zamoliti“ svoga „posilnog“ u ulozi republičkog premijera, Miloša Vučevića, da tu ideju podrži!? i omogući referendum o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku.

Dakle, njemu samom...

četvrtak, 1. kolovoza 2024.

ONA JE ŽENA ZA SVA VREMENA (I POLITIKE)...


Najveći adut aktuelnog predsjednika RH, Zorana Milanovića, u njegovoj borbi za novi mandat na Pantovčaku - u prvom krugu skorih izbora - neće biti ni njegova predizborna starategija i taktika, kao ni rezultati u zadnjih pet godina – već angažman jednog drugog kandidata za predsjednika – pardon – predsjednicu.

Radi se o Mariji Selak–Raspudić, polovini obiteljeke političke manufakture Raspudić, koju čini još i njen suprug Mostarac - Nino.   

Zašto je ulazak u trku za Pantovčak, Marije Selak-Raspudić, važno za Milanovića? Pa, na isti način na koji je to bio angažman pjevača, Miroslava Škore, koji je bio dovoljno jak da oduzme značajan broj glasova, ali ne i da pobijedi.

PLENKI I DRAGAN: RAZMJENA "DOBARA"...

  „Političko Sarajevo“ je potpuno promašilo metu u detekciji glavnog problema dvodnevnog boravka premijera RH Andreja Plenkovića u BiH. S...