Pretraži ovaj blog

srijeda, 24. travnja 2024.

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

 


Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuvanju osoba za koje postoji itekakav osnov sumnje ili čak i neki konkretni dokazi da su duboko upleteni u kriminal međunarodnih razmjera i značaja!?

Kratko i jasno rečeno – NIKAKVA!

Međutim, šta ukoliko sve to nije samo plod nekakve greške u sistemu ili pitanje korumpiranih pojedinaca? Šta ukoliko je taj svojevrsni „antisistem“ zapravo onaj pravi sistem, koji se samo vrlo vješto krije iza biznisa, nacionalnih prava, pa i politike?

Eeeee, onda smo svi skupa u jako velikom... zapravo ogromnom problemu...ili što bi Balašević kazao... „na putu za Honduras ili Kaunas“.

 

petak, 19. travnja 2024.

JASNO JE K'O DAN: MILORAD JE K'O RADOVAN!

 


Još do prije nekoliko mjeseci raznorazni „stručnjaci i analitičari“ su nas uvjeravali da radije vjerujemo njihovim šupljim procjenama ponašanja i djelovanja Milorada Dodika - nego svojim očima i ušima!

Glavna teza tih navodno dobro obaviještenih zvaničnika i javnih osoba je bila da je Dodik zapravo retoričar i taktičar, koji pravi puno buke okolo, ali da iza svega toga ne stoje nikakve... do kraja konkretne namjere.

Tvrdilo se i da je Dodik samo vješt politički trgovac, pa čak i da nije nikakav nacionalista (!?), jer nacionalizam samo koristi da bi riješio svoje probleme i pridobio birače.

četvrtak, 18. travnja 2024.

NAJVEĆI GUBITNIK: POKISLI GOLUB, A NE CRNI LABUD!

 


Čudo neviđeno na izborima u susjednoj Hrvatskoj! Najveći izborni gubitnik nije bio niti kandidat na izbornim listama!?

Naravno... pogodili ste... riječ je predsjedniku RH, Zoranu Milanoviću, koji je izveo neviđenu ustavno-pravnu vratolomiju samo da bi iz fotelje aktuelnog predsjednika nekako zasjeo na buduću poziciju jakog premijera. Prešao s Pantovčaka na Markov trg.

Imao je, prema vlastitom priznanju, lukav plan, koji je jedno kratko vrijeme čak i funkcionirao, ali onda se sve jednostavno prelomilo.

Zašto?

 

srijeda, 17. travnja 2024.

SAJAM I JEDNO VELIKO "ZAŠTO" U ZRAKU...

 


Prostor političke borbe Milorada Dodika je poprilično sužen. Banja Luka, Beograd, Moskva, Budimpešta i... Mostar – to su te destinacije na koje Dodik još uvijek može doći i pričati svoju priču.

Bez ikakvih propitkivanja... čak i uz određeni stepen ohrabrivanja kako je na pravoj strani, te da samo treba da nastavi, a rezultati će doći.

Šetnja Dodika i Vučića po bespućima mostarskog Sajma tokom koje su međusobno razmjenjivali komplimente, rugali se novinarima i medijima, ali i otvoreno negirali genocid u Srebrenici – sramota je za Mostar, ali ponajprije za one, koji su im i omogućili ovakvu platformu za javno djelovanje.

Sada kada su suočeni sa teškim pitanjima i izozvima.

Ništa nije slučajno, pa ni Dodikovo i Vučićevo „paradiranje“ po Sajmu i Mostaru. Ništa, pa ni nategnuti osjećaj nekakvog političkog glamoura bez realnog pokrića nije mogao sakriti činjenicu da se u Mostaru skupila ekipa, kojoj polako, ali sigurno – curi političko vrijeme.

Sajam ili bolje reći politički forum je puno toga započeo i imao namjeru pokazati, a na kraju se nije dogodilo ništa osim sramote.

Kolege mi iz prve ruke svjedoče kako je bilo čak i pomalo tugaljivo gledati premijera RH i lidera hrvatskog HDZ-a, Andreja Plenkovića kako uz vrlo loš govor tijela nastoji nekako zadovoljiti svoje entuzijastične domaćine, ali i uredno zaobići... ako to ikako moguće - Dodika i Vučića.

Nije bilo niti ostalih regionalnih faca i državnika.

Osim dva odlazeća EU emisara sumnjivih motiva i poslovično zbunjenog premijera FBiH Nermina Nikšića, koji je uporno pokušavao pojasniti zbog čega će se neki novi „pregovori“ vladajuće koalcije odvijati iza zatvorenih vrata. Kako bi se relaksirala situacija.

Kao da se radi o nekakovom problemu lokalnog kućnog savjeta. Imao je  Nikšić potrebu i reći kako BiH nema mehanizme da se zašiti, iako bi to trebao biti njegov primarni posao, zar ne?

I izostanak diplomata važnih zemalja je bio itekako upadljiv. Čak nije bilo niti ruskog ambasadora!? Samo probrane ekipe iz srpsko-hrvatske koalicije objedinjene jasnim partikularnim interesima politike svršenog čina - i to je to. Pristigle avionima.

Suštinski bio je to jedan tužan skup... plaćen velikim dijelom našim novcem, da bi se na istom lakonski kopalo po najtežim ranama proteklih ratova uz lansiranje nekih novih prijetnji. Između dva skupo plaćena šarena štanda mahom državnih preduzeća. 

Uz kušanje probranih vina i delicija u društvu prejako našminkanih hostesa. Preglasnu muziku sa razglasa i jedno veliko ZAŠTO, koje je poput velikog bijelog slona visilo u svakoj od sala „Gospodarskog sajma“ u Mostaru.

Sajam je tek počeo, a zapravo je završio istog onog trenutka kada su se okupljene face razišle... svaka svojim krivudavim putem.

Neko u Beograd – neko u Zagreb...




 

  


petak, 12. travnja 2024.

VUČIĆ I DODIK U BEOGRADU: NOĆ, NOĆ...TOTALNI JE MRAK!

 


Mrkla beogradska noć uz pokoje pozadinsko svjetlo, bila je „savršena atmosfera“ za slanje vrlo uznemirujućih poruka Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Kao da je sve to već ranije pažljivo režirano kako bi se dodatno pojačao dramski efekt objave otrovnog političkog sadržaja, koji je najjasnije do sada pokazao šta su prave namjere srbijanskog predsjednika i predsjednika BH entiteta RS – Milorada Dodika.

Nije tu bilo previše novoga što u nekim ranijim prilikama nismo već čuli, ali je bilo skoncentrisano i pažljivo vremenski tempirano kako bi izazvalo najveću moguću buku.

utorak, 9. travnja 2024.

FRANCUSKI RAFALI ZA RUSKOG SATELITA? MA DAJTE, MOLIM VAS...

 


Srbija i „srpski svet“ su u velikim problemima, pa je neprikosnoveni vladar (vožd) Srbije i svega ostalog što mu inklinira u regionu - Aleksandar Vučić smislio... rekao bi njegov kolega u Hrvatskoj Zoran Milanović - „lukavi plan“.

Otići će do nekog od navodnih najvećih srbijanskih prijatelja na Zapadu i pokušati kombinacijom lažne kooperativnosti i novca ishoditi izvjesne koncesije.

Izbor je pao na Pariz i Francusku. Zbog neke globalne impresije Beograda, koja suštinski više ne postoji.

Tamo je srbijanski predsjednik otišao sa izdašnim ponudama za francusku privredu. Želi, poput zvaničnog Zagreba, kupovati francuske borbene avione, ali i ponuditi ulaganja francuskim kompanijama u srbijansku energetiku.

petak, 5. travnja 2024.

ORBAN ŽELI OVLADATI ZAPADNIM BALKANOM!

 


Svježe okićen ordenom RS i to „na ogrlici“... mađarski premijer Viktor Orban se u Banja Luci do kraja otvoreno i uz vrlo pažljivo biranje strane - umiješao u unutrašnje stvari i odnose u BiH!

I to nakon što je odlikovanje „na ogrlici“ primio iz ruku Milorada Dodika i uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda BiH, koji je Dan Republike Srpske - u povodu koga se odlikovanje dijeli - proglasio neustavnim.

I tu nije stao, te je u cijelu opasnu priču planski uvukao i Srbiju, prema kojoj se, smatra mađarski premijer, „odnose nepravedno te u Evropi ne prepoznaju da su Srbi Evropi potrebni“.

„Bez Srba u EU nema evropske bezbjednosti, bez Srba nema zdrave Unije, bez Srba nema stabilnosti“ – poručio je Orban.

KORUPCIJA U BIH: DA LI JE SVE "NA PUTU ZA HONDURAS"?

  Kakva je to Država u kojoj postoji čak i načelna šansa da bi neki visoki policijski zvaničnici mogli učestvovati u obezbjedjivanju i čuv...