Pretraži ovaj blog

utorak, 15. listopada 2024.

VISOKI RELATIVIZATOR: EMBARGO NA DEMOKRATIJU!

 


Visoki predstavnik - odnosno šef OHR-a zamišljen je i instaliran kao vrhovni tumač Daytonskog - odnosno Pariškog sporazuma.

Svojevrsna produžena ruka međunarodne zajednice, koja djeluje kada stvari u BiH krenu u krivom smjeru...kada treba djelovati, jer su „blokirane institucije“ ili je u pitanju čuveno „antidejtonsko djelovanje“. Upravo zato su mu data famozna „Bonska ovleštenja“ – gotovo faraonske ovlasti i alati da bi mogao... „šta hoće“.

On je tumač, ali i zakonodavac, odnosno kadija, koji i optužuje i sudi! Načelno ne odgovara nikome, osim Vijeću za provedbu mira i UN-u, ali stvarno djeluje u sadejstvu sa njima. Ima i vrlo visoku plaću, ali šta je to u poređenju sa političkom i svakom drugom moći koju posjeduje?

Da se postavi iznad sistema i djeluje kako mu se prohtije ili sugeriše.

petak, 11. listopada 2024.

VUČIĆ U DUBROVNIKU: SVE SE VRAĆA - SVE SE PLAĆA!

 


Dobar dio desne, ali i lijeve oporbe u Hrvatskoj se čudom čudi i naglo podiže obrve pitajući se u nevjerici: Šta je to točno, Aleksandar Vučić, radio i još važnije - govorio na samitu u Dubrovniku?

Kako je to moguće u suverenoj Hrvatskoj?

Pa... vjerovatno isto ono što je govorio i Milorad Dodik na Hvaru ili u Zagrebu sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem... samo ih to tada nije bilo baš (previše) briga!

Zabrinutost hrvatske političke javnosti primjer je tamošnjeg dvoličnog gledanja na političke odnose u regionu uz neke časne, ali suštinski nebitne izuzetke od općeg trenda. Sve dok se to kao ne tiče direktno Hrvatske (već BiH)... uzroka i posljedica rata i agresije iz Beograda, Knina, ali i Banja Luke - sve to je nekako OK. Dodik (a time i Vučić i Putin) je legitiman sagovornik...partner...“lider Srba u BiH“.

Prihvatljivo je... 'bem li ga!

srijeda, 9. listopada 2024.

KAKO TO? "KOCKAR" S PANTOVČAKA...

 


Hrvatska i Zagreb imaju veliki problem! Imaju ga, jer predsjednik jedne od zemalja članica NATO saveza smatra kako je ova vojna (ali politička alijansa) neka vrsta samoposluge sa čijih se polica može uzimati samo ono što mu treba ili mu se sviđa.

Poput strategije zajedničke sigurnosti u odbrani, pristupa zapadnoj tehnologiji ili pak geopolitičkog položaja, koji se gradi na plećima najmoćnijeg vojnog saveza u svijetu.

Sve što Hrvatskoj itekako odgovara i čemu je težila kao nova mlada nezavisna država predsjednik Zoran Milanović bi zadržao, ali se „pravi naivan“ kada treba taj isti savez podržati ili uzeti aktivnog učešća u njegovim planovima, ali i konkretnim akcijama.

Recimo...na istoku Evrope...u Ukrajini.

VISOKI RELATIVIZATOR: EMBARGO NA DEMOKRATIJU!

  Visoki predstavnik - odnosno šef OHR-a zamišljen je i instaliran kao vrhovni tumač Daytonskog - odnosno Pariškog sporazuma. Svojevrsna...